НОВИНИ

Сотир Цацаров определи Младен Маринов като "отличен професионалист"

Главният прокурор Сотир Цацаров определи новия вътрешен министър Младен Маринов като "отличен професионалист". Обвинител номер едно беше изслушан в парламентарната комисия за противодействие на контрабандата. Той поиска промени в Наказателния кодекс, с който нелегалното производство на цигари да стане престъпление, защото, оказва се, сега не е. Така, според главния прокурор, ще се пресече създаването на незаконни фабрики за цигари като тази в Карнобат.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:25, 20.09.2018
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Сотир Цацаров заяви, че няма да дава политически оценки, но не можел да не оцени професионализма на Младен Маринов, с когото през последните години работели заедно в ежедневен, дори ежечасен контакт. Обвинител номер 1 коментира, че президентът има право на мнение, но той не споделя оценката му за досегашния главен секретар на МВР.

Сотир Цацаров, главен прокурор: "Този човек първо има достойнство, второ този човек е професионалист. Не казвам, че той ще бъде отличен политик, разлика между професионалист и политик има. Но професионализмът трябва да бъде уважаван и професионализмът не трябва да бъде жертван за дребни политически сметки".

Пред депутатите от комисията за противодействие на контрабандата Цацаров заяви, че търсенето на наказателна отговорност за така наречените "нелегални" фабрики за цигари е задача с повишена трудност за прокуратурата и разследващите.

Законът преследва само държането и продажбата на цигари без бандерол и прокурорите са принудени да търсят вратички при обвиненията за данъчни престъпления и организирана престъпна група. Главният прокурор подчерта и трудността при доказването на продажбата, тъй като тези сделки се извършват на четири очи и не могат да се документират. Сотир Цацаров предлага тези проблеми да се решат с промени в Наказателния кодекс

Сотир Цацаров, главен прокурор: "На първо място въвеждане на наказателна отговорност за производство на акцизни стоки без бандерол, на второ място термина "продава" да се замени с "разпространява под каквато и да е форма. И на трето място да криминализирате приготовлението за производство на такива акцизни стоки без бандерол."

Главният прокурор предлага да се обсъди и идеята за въвеждане на регистрационен или лицензионен режим за производството на цигари, което ще позволи да се контролира вноса и търговията с машини за тази дейност. По повод откритата фабрика в Карнобат, която се свързва с Миню Стайков стана ясно, че прокуратурата ще поиска запор на имуществото на бизнесмена и на сина му Стайко.

Съдът пък вече е запорирал имотите и сметките на фамилия Арабаджиеви. Сотир Цацаров коментира още, че за екстрадицията на Митьо Очите от Турция се чака само заседанието на съда в Истанбул и изрази недоумение, че вече над три години няма решение за екстрадирането на Цветан Василев от съда в Белград.

Сотир Цацаров, главен прокурор: "С риск да бъда укорен ще кажа следното - за мен то е резултат на съвсем друг вид влияние и то е политическо влияние."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецсъдът пусна под домашен арест двама от обвинените в незаконна сеч
Спецсъдът пусна под домашен арест двама от обвинените в незаконна сеч
​ВМРО-ДПМНЕ ще приеме резултата от референдума за името на Македония
​ВМРО-ДПМНЕ ще приеме резултата от референдума за името на Македония