НОВИНИ

Социалдемократите в Германия дадоха зелена светлина за преговори

Как вървят преговорите за коалиция в Германия? 45-членното ръководство на социалдемократическата партия даде днес зелена светлина за предварителен сондаж с християндемократите за евентуална нова широка коалиция.

bnt avatar logo
от Александър Андреев
19:58, 15.12.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Социалдемократите много държат на формулировката, че разговорите с ХДС и ХСС ще бъдат с отворен край. Тоест, те изрично заявяват, че сондажът не води автоматично до коалиция. Такова беше и решението на партийния им конгрес миналата седмица.

Партията не желае евтино да продаде кожата си, както се казва, защото изгуби много подкрепа заради предишните коалиции с християндемократите. И сега поставя условия, например: да се въведе единна и по-солидарна здравна осигуровка. И да се приемат семействата, включително и на онези бежанци, които са получили в Германия само временен статут. Две условия, с които баварският ХСС, по-малката от двете християндемократически партии, категорично не се съгласява.

След като приключи сондажът, социалдемократите навярно ще свикат нов конгрес на 14 януари, а може да проведат и допитване до членовете. Защото съпротивата в партията им срещу нова широка коалиция е сериозна и се чуват дори обвинения, че заради министерските кресла партийното ръководство играе двойни игри и не се вслушва в мнението на членовете.

Против нова коалиция се обявява най-вече младежката организация на социалдемократите, която настоява или за нов вид коалиция, или за малцинствено правителство на християндемократите, толерирано от ГСДП. ГоКо или КоКо гласи въпросът, като зад тези смешни абревиатури се крие „Голяма коалиция" и „Коалиция на коопериране", тоест - новият вид коалиция, за която настояват скептиците в ГСДП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хотелиери в Банско настояват за повече проверки в сивия сектор
Хотелиери в Банско настояват за повече проверки в сивия сектор
Варна връчва на Кашкайш ключа за Европейска младежка столица за 2018 година
Варна връчва на Кашкайш ключа за Европейска младежка столица за 2018 година