НОВИНИ

​Подтикват ли социалните мрежи децата към насилие?

Социалните мрежи несъмнено оказват влияние върху поведението на децата. Според психолози там средата е силно конкурентна, а самата конкуренция води до агресия. Търсенето на лайкове е много важно. И психолози, и експерти са единодушни, че решението на проблема се крие в разговорите, чрез които родителите и учителите да опознаят по-добре децата.

Цанка Николова
от Цанка Николова
08:55, 16.11.2017
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Две момичета. Личен проблем между тях. Публичен бой и споделяне в социалната мрежа. Все по-честа гледка, за жалост.

Виждал съм няколко пъти, по принцип е повече за момчета или за снимки.

БНТ: За снимки?

Да, примерно има някакви грозни снимки у тях, дето не са ги изтрили или са ги качили, или нещо такова.

БНТ: Тоест едната изнудва другата, че ще публикува нещо в социалните мрежи.

Точно така.

Тези сбивания не са единичен случай. Новото днес е, че те се заснемат и след това, качено в социалните мрежи, видеото се ползва за изнудване.

Тези хора за мен нямат бъдеще. Щом боят е начина за решаване на техните проблеми за напред не знам как ще се оправят.

Случаите на агресия през годините се увеличават, това сочи статистика на МОН. Намалява единствено показателя на насилие от страна на ученици върху учители.

Татяна Предова, държавен експерт, дирекция "Приобщаващо образование": Тази година ни прави впечатление, че в случаите на агресия имаме изключително завишаване на случаите на автоагресия или това е суицидните опити и започнахме да фокусираме вниманието си и в тази посока.

Не само опитите за самоубийство сред учениците нарастват.

Младен Владимиров, психолог: Агресията има свойството да се увеличава подобно на дозите в наркотика. Ако не е забелязана, тя ескалира натрупва се, натрупва се и ние виждаме все по-жестоки случаи. Може би количествено случаите на агресия се запазени през годините, но качествено като жестокост са се увеличили, което е много плашещо.
Татяна Предова, държавен експерт, дирекция "Приобщаващо образование": Образованието ни е прекалено академизирано, което поставя във фокуса по-скоро получаване на знания, отколкото на емоционалния свят на детето и в тази връзка усилията ни са насочени двупосочно, както с работа са родителите, така и с работа с учителите.

Значение за справяне с проблема имат средата и ангажиране на децата в свободното време. По този повод от МОН напомнят, че правителството ще отпусне 600 млн. лева по оперативна програма за регионално развитие, с които ще се развиват спортните бази в училищата и детските градини. Според експерти и психолози ключът за справяне с този проблем се крие в разговорите, контакта с децата и отношението към тях.

Младен Владимиров, психолог: Да научим децата да говорят открито и честно за чувствата си, това което можем да наречем емоционална интелигентност второто е да не бъдем толерантни към нито една форма на агресия, дори и вербална.

Не само в училище има агресия. По-притеснителен е фактът, че възрастта на децата прогресивно намалява и конфликти настъпват още в детската градина.

Превенцията на агресията трябва да е ежедневна и колкото по-незряла е личността, която е до нас, толкова по-отговорни трябва да бъдем ние възрастните.

Смъртните случаи вследствие на агресия в училище само за тази година са 38.

Вижте във видеото и какви идеи предлагат в НС за справяне с агресията в училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национален траур в Гърция в памет на жертвите от наводненията
Национален траур в Гърция в памет на жертвите от наводненията
Огнян Златев: Реформите са, за да се чувстват хората и бизнесът защитени
Огнян Златев: Реформите са, за да се чувстват хората и бизнесът защитени