НОВИНИ

Социалните работници в страната излязоха на протест

Предупредителна стачка на социални работници в цялата страна. Служители от 35 дирекции спряха работа за 1 час. Те искат 40% увеличение на заплатите и по-добри условия на труд.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
16:13, 27.11.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Заради ниските заплати в системата има текучество и недостиг на кадри. Най-сериозен е проблемът в малките населени места, където няма хора с висше образование. А в големите градове дирекциите за социално подпомагане са много натоварени.

Приемните на социалната служба в столичния квартал "Люлин" бяха затворени за 1 час. Социалните работници се оплакаха,че зарди ниските заплати има недостиг на кадри.

Силвия Щерева - социален работник: Напуснаха много хора специално в нашия отдел "Социална закрила" по време на отоплителния сезон и сме двойно натоварени.
Сашка Николова социален работник: A пък заплащането e никакво. Дефакто ние работим за социални помощи, защото заплатите ни са като социални помощи".

Стартовата заплата на социален работник без опит е 650, хората с по-голям стаж получават средно 795 лева.

София Божанова, социално подпомагане - Пловдив: След определени удръжки истинските заплати, действителните, които получава социален работник, наближават минималната работна заплата.

Социалните работници в Пловдив получиха подкрепа и от хората, на които помагат.

Камелия Бабаджанова: Получават малко пари, имат си изисквания за повече, оценяват си труда за повече.

В Благоеград социалните работници поискаха парите за работно облекло да се увеличат от 250 на 450 лева. Оплакаха се, че работят в лоши условия и се налага да си купуват канцеларски материали с лични средства.

Емилия Мурджова - социален работник: С колежката работим на 1 компютър, има колеги, които нямат дори компютър, а трябва да изпълняват задълженията си. Това в 21 век не е нормално.

В предаването на БНТ "Още от деня" социалният министър коментира, че стартовите заплати на социалните работници са ниски.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Те са недостатъчни и съответно се получава едно изоставане спрямо други сектори. Вие знаете, че приоритетно се увеличават заплатите в образованието, Ние водим диалог с тях. Търсим начин да удовлетворим част от техните искания.

Социалните работници остават в протестна готовност. Заплашват с ефективни стачки, ако искането им за по-високи заплати не бъде изпълнено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Проверки за листерия в месопреработвателни фирми и магазини в Русенско
​Проверки за листерия в месопреработвателни фирми и магазини в Русенско
Банковата служителка от Варна присвоила 970 000 лв.
Банковата служителка от Варна присвоила 970 000 лв.