НОВИНИ

Идея: Кубик и половина вода всеки месец - безплатно за социално слабите

Социално слабите да получават безплатно един кубик и половина вода всеки месец. Това предвижда нов закон за водоснабдяването и канализацията, разработван от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:25, 26.01.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Идеята на регионалното министерство е от безплатен кубик и половина да се възползват само социално слаби, след като подадат заявление в Агенцията за социално подпомагане. Така ще се компенсира очакваното голямо увеличение на цените на водата.

Малина Крумова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството: Повишаването на цената постепенно и , разбира се, съобразено с регулирането, е неизбежен фактор, който няма как да намалим така или иначе, както казах - нуждите от инвестиции са огромни. Наша основна задача е да гарантираме, че при този процес групите от населението, които не могат да си плащат, ще бъдат защитени и затова именно предлагаме тази социална цена.

Заплащането на безплатните количества ще се предоставя от бюджета директно към оператора, няма да се дават пари на потребителите, ваучери или друг вид помощ. Очаква се облекчението да засегне близо 500 хиляди човека, като това ще струва на бюджета най-малко 20 млн. лева.

Иван Иванов, председател на Българска асоциация по водите: Не е казано, че веднага ще тръгне едно драстично увеличение на цените, но това е причината да се прави този механизъм, той по-скоро е решение за ВиК потребителите, а не за ВиК операторите.

От водната асоциация са доволни от създаването на нов специализиран закон. Според тях въвеждането на кубик и половина безплатна вода обаче, може да бъде и проблем, тъй като и в момента около 60 % от водата се губи, като част се краде.

Иван Иванов, председател на Българска асоциация по водите: Водомерното стопанство, което имат ВиК операторите, не е 100% надеждно, много голям брой водомери трябва да бъдат подменени, даже смятам, че трябва да се върви към дистанционно отчитане, за да сме сигурни, че точно се отчита на момента изразходваното количество.

Регионалното министерство обаче планира да затегне и контрола, както и да увеличи санкциите за кражби на вода. Предлага и създаването на отделен воден регулатор извън Комисията за енергийно и водно регулиране.

Малина Крумова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството: Регулирането само по себе си не може да реши нито един от проблемите, нито липсата на инвестиции в отрасъла, нито самото качество на услугите, но е един от елементите, който създава правилната среда за решаването на тези въпроси.

Срокът за предложения и коментари по законопроекта на министерството е 30 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И Онкологичният център в Русе иска по-високи цени на клиничните пътеки
И Онкологичният център в Русе иска по-високи цени на клиничните пътеки
Сметната палата започна обучение на македонските си колеги
Сметната палата започна обучение на македонските си колеги