НОВИНИ

Социалното министерство с мерки за намирането на кадри за туризма

90-дневни разрешителни за работа в България за чужденци, които не са граждани на Европейския съюз ще въведе социалното министерство. Това е една от мерките, чрез които се очаква да бъде разрешен проблемът с липсата на кадри в туризма. През тази година в сектора са наети над 170 хил. души, а приходите са близо 3 милиарда и половина лева.

bnt avatar logo
от БНТ
19:17, 11.10.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Най-успешната година за българския туризъм с повече от 6 милиона туристи и рекорден ръст на приходите отчита до този момент Националният статистически институт. В хазната ще влязат още 6 млн. лв. от наеми и концесии на плажовете, както и 720 хил. лв. от глоби. След края на сезона започва подготовката за следващия.

Николина Ангелкова, министър на туризма: "Основният проблем е за липсата на практическо обучение на заетите в сектора и че най-често се търсят и липсват сервитьорки, камериерки, пикола, рецепционисти. Хора, които са заети в т. нар. изпълнителска част".

За да подпомогне отрасъла, Министерството на туризма предвижда създаването на квалификационен център. А за да не изтичат кадрите навън, от Социалното министерство ще отпуснат 100 млн. лв. за стажове, както и 30 млн. лв. за създаване на заетост в активния сезон и обучение преди и след приключването му.

Зорница Русинова, министър на труда и социалната политика: "Най-ефективният начин е ние да подпомогнем работодателите и бизнеса те да обучават хората си. Защото работодателите и вие знаете най-добре какви са вашите нужди".

Желаещите да учат специалности, свързани с туризма в професионалните училища пък стават повече. В момента за сектора се подготвят 14 хил. ученици. Най-много от тях искат да станат готвачи, ресторантьори, хотелиери, туроператори и екскурзоводи. Най-важно за професионалните училища остава обаче въвеждането на дуалното обучение, както и участието на бизнеса при планирането на приема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха месокомбинат заради старо месо
Затвориха месокомбинат заради старо месо
Потоци по улиците на Варна
Потоци по улиците на Варна