НОВИНИ

"Сова Харис": ГЕРБ с малка преднина пред БСП на прага на евроизборите

На прага на предстоящите избори за Европарламент подкрепата за двете водещи политически сили ГЕРБ и БСП продължава да е много близка, с малка преднина за ГЕРБ, показва представително проучване на агенция "Сова Харис". В анкетата са включени 1000 български граждани. Проучването е направено със собствени средства в периода между 8 и 13 май.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:24, 17.05.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Минимален превес от 0,8% има управляващата партия ГЕРБ. Тази разлика обаче е в рамките на допустимата статистическа грешка. От "Сова Харис" отбелязват, че ГЕРБ залагат на позитивна кампания с примери за добри резултати от своето управление.

Според агенцията привличането на СДС и други десни формации се очертава като успешен ход, тъй като свързва центристка формация като ГЕРБ с дясното политическо пространство.
В кампанията си БСП залага на развитието на обстановката вътре в страната и набляга на корупцията, коментират от "Сова Харис".

;

Третата партия със сигурно присъствие в следващия Европарламент е ДПС. Заради самостоятелното участие на партиите от "Обединени патриоти", "Воля -българските родолюбци" има реални шансове да е четвърта политическа сила, показва проучването. На този етап от патриотичната коалиция се откроява кампанията на ВМРО.

От лидерите на политическите партии с най-високо доверие - 32,6 на сто се ползва Бойко Борисов, процентът недоверие към него е 58 на сто. На второ място се подрежда лидерът на БСП Корнелия Нинова - с 23,4% доверие и 68,6 на сто недоверие.

;

На въпрос как скандалът с апартаментите на властта ще се отрази на начина на гласуване, най-висок процент 43,5 смятат, че няма да има ефект. Близо 21% казват, че това ще ги накара за гласуват, около 13 на сто, че няма да гласуват.

21,5 % от анкетираните заявяват, че подадените оставки ще възстановят доверието на избирателите в управляващата партия, но 63% са на противоположното мнение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп представи предложенията си за реформа на миграционната система
Доналд Тръмп представи предложенията си за реформа на миграционната система
Осми ден продължава издирването на Стоян Зайков от Костенец
Осми ден продължава издирването на Стоян Зайков от Костенец