НОВИНИ

Туроператорите отчетоха сериозен спад на туристите от Евросъюза

Туристическият бранш отчете близо 4% спад на туристите от Европейския съюз. Според Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти България продължава да губи характерни за нея дестинации - включително скандинавския пазар, Германия и Русия. Компаниите поискаха по-целенасочена реклама, за да бъдат привличани повече туристи за по-дълги екскурзии.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
22:40, 26.11.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
туроператорите отчетоха сериозен спад туристите евросъюза

Общият спад на всички видове туризъм у нас е 2%, показват и данните на министерството на туризма.

Байко Байков, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти: Спадът в по-голяма степен се дължи на пътуванията на туристи от Европейския съюз. Това е изключително тревожно, половин милион по-малко нощувки са регистрирани от граждани на ЕС.

Само от Европа от началото на годината досега у нас са реализирани с половин милион по-малко почивки. Страните с най-сериозен спад на туристи у нас са преди традиционните за България - Германия, Русия и Скандинавските държави.

Байко Байков, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти: Съседите около нас нарастват своя туристически бизнес с около 6 и 8%.

От бизнеса отчитат и все по-голямо нарастване на т.нар парти туризъм по черноморието, който съкращава чартърния сезон и продължителността на почивките.

Димитър Попов, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти: София и тя едва ли не ще се превърне в парти дестинация, така както вървят нещата. Без целенасочен маркетинг и реклама от страна на министерството, но не виждам там кой ще го направи този маркетинг.

Любомир Попйорданов, председател на Българска асоциация на алтернативния туризъм: Туризмът в България е възможен в над 60% от територията на страната, и не може само върху курортите да се фокусира цялата енергия.

Пред БНТ от министерството на туризма коментираха, че никога парти туризма не е бил приоритет, приоритет е културния и балнео и спа туризъм, но това не означава че и този по черноморието трябва да бъде пренебрегван.

Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма: Ваканционните видове туризъм - летен и зимен дават над 65% от приходите от чуждестранни туристически посещения, така че в никакъв случай не бива да ги подценяваме тези видове туризъм.

От бранша очакват обаче спадът да продължи и догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олег Сенцов получи наградата Сахаров
Олег Сенцов получи наградата "Сахаров"
48-годишен мъж беше намерен мъртъв в Борисовата градина
48-годишен мъж беше намерен мъртъв в Борисовата градина