НОВИНИ

"Спаси София" искат ревизия на ремонтите в центъра

Активистите от "Спаси София" внесоха в Софийската градска прокуратура нов сигнал за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Според организацията строителят е продължил да работи, въпреки издадения акт за спиране на строителство, заради валежи. Кметът на София отговори на обвиненията с въпроса: "Защо от Спаси София" не са подали сигнала още през декември, когато са забелязали незаконна работа по обекта, а чак сега, когато местните избори наближават.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:06, 11.07.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

От "Спаси София" искат пълна ревизия на ремонтите в централната част. По думите им срокът за изпълнение е удължаван няколко пъти без сериозни основания.

Борис Бонев, "Спаси София": В близо половината от тези 86 дни, в които е имало според Общината и надзора неблагоприятни метеорологични условия, всъщност метеорологичните условия не са били неблагоприятни и е било възможно да бъдат извършвани строително-монтажни работи.

От "Спаси София" изнесоха и сигнал, че разполагат със снимков материал, на който се вижда, че по време на спирането на строежа на ул. "Граф Игнатиев" с акт 10 заради лошо време, все пак са се извършвали дейности на обекта.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Не разбирам каква е причината, ако е имало сигнал на 28 декември, той да се споделя днес.

Ясно е, че тече кампания, ясно е, че участват в тази кампания, защото на мен не ми звучи достатъчно сериозно и отговорно към гражданите.

Кметът на София Йорданка Фандъкова уточни и че всеки дъждовен ден е признат след официално издаден документ от НИМХ, а надзорът е признал два пъти по-малко дни, отколкото е поискал изпълнителя. На днешното заседания, Общинският съвет прие тригодишна програма, по която ежегодно да бъдат увеличавани възнагражденията на шофьорите от градския транспорт с по 10%. Програмата ще започне да се изпълнява от догодина. Така до 2023 г. заплатите на водачите ще се увеличат с 30%.

Дончо Барбалов, зам.-кмет по транспорта: Изчисленията показват, че за 2020 г. това означава с 20 млн. лв. повече, които ще бъдат отделени точно за увеличение на заплатите на служителите и работещите в градския транспорт.

На днешното заседания беше одобрено и отпускането на средства за нови екологични 82 електробуса, 30 тролейбуса и 25 трамвая, като част от мерките за по-чист въздух в София. размерът на средствата е 218 мл. лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бизнесът и медицината спорят за вредата от наргилетата
Бизнесът и медицината спорят за вредата от наргилетата
Биг Бен на 160 години
Биг Бен на 160 години