НОВИНИ

Спасиха моряците от атакуваните тази сутрин петролни танкери в Оманския залив

Напрежението между Иран, сунитските арабски сили и САЩ ескалира до повторение на Танкерната война от 80-те години на миналия век. Два танкера, плаващи за Сингапур и за Тайван, бяха подложени на предполагаема торпедна атака тази сутрин в Оманския залив близо до иранското крайбрежие. Всичките общо 44 моряци от двата кораба са спасени. Няма информация сред тях да има българи.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:16, 13.06.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Натоварените с петролни продукти в Персийския залив танкери вече били преминали през Ормузкия проток на път за Югоизточна Азия.

Три експлозии са станали на борда "Фронт афеър", норвежка собственост, който плавал от Катар за Тайван и се намирал на 25 мили от иранското крайбрежие.

Другият танкер - "Кокука кърейджъс", пътувал от Саудитска Арабия за Сингапур, е бил нападнат на около 3 мили от мястото на първия инцидент. Атаката срещу него не е била еднократна, съобщиха японските собственици.

Ютака Катада, президент на "Кокука Сангьо": Първи нашият танкер е бил атакуван с торпедо. 3 часа по-късно отново сме били поразени. 21 моряци са напуснали кораба със спасителна лодка.
;

Всички спасени от двата кораба са закарани от иранската брегова охрана в пристанище Джаск в Иран. Съобщава се само за един леко ранен.

Преди месец - на 12 май, пак в Оманския залив, но в пристанище на Обединените арабски емирства, бяха нападнати 4 танкера. Разследването твърди, че водолази са заложили магнитни мини по корпусите им. Вашингтон твърди, че зад този саботаж стои Иран, но доказателства няма.

Русия предупреди днес да не се хвърля прибързано вина върху Иран, а Европейският съюз призова всички към максимална сдържаност. Цените на петрола скочиха с повече от 4%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в София срещу високите цени на горивата
Протест в София срещу високите цени на горивата
Германия и Франция громят, Италия обърна Босна в евроквалификациите
Германия и Франция громят, Италия обърна Босна в евроквалификациите