COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Спасителната операция в Генуа продължава: Жертвите на трагедията станаха 39

39 са вече жертвите от срутването на моста Моранди в Генуа. Три от загиналите са деца. Спасителите продължават да издирват оцелели. Наложи се и спешна евакуация на още сгради в района. Прокуратурата започва разследване кой е виновен за бедствието, а правителството иска оставки в частната компания оператор на моста и се заканва да ѝ наложи голяма глоба и да отнеме концесията.

от БНТ
18:15, 15.08.2018
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Управителят на област Лигурия Джовани Тоти и кметът на Генуа казаха, че може да се наложи 8 сгради на една от улиците под моста да бъдат съборени, защото има вероятност той да бъде разрушен. В момента се търси алтернатива за 311 семейства, като общо засега евакуираните са 632.

Според експерти един от пилоните, издигащ се над сградите, се е наклонил и останалата част от моста може да падне. Главният прокурор на Генуа след оглед на мястото на трагедията каза, че тя се дължи на човешка грешка, а не на фаталност.

Концесионерът съобщи, че мостът е бил поддържан по програма, одобрена от министерството на транспорта. След края на лятото е трябвало да започне важен ремонт на стойност 20 милиона евро, включващ подмяна на поддържащите кабели на моста - т. нар. "тиранти", които не са от стомана. Една от хипотезите е, че тези от железобетон, обновени преди години, не са издържали.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Стотици миряни се помолиха на Света Богородица Труеручица за здраве
Стотици миряни се помолиха на Света Богородица Труеручица за здраве
Мостът Моранди: Една предизвестена трагедия?
Мостът "Моранди": Една предизвестена трагедия?