НОВИНИ

Спасителната операция в Тайланд: Четири от 12 момчета бяха изведени от пещерата

Безпрецедентна спасителна операция и ден, изпълнен с надежда. Първите 2 от 12 деца, блокирани в наводнената пещера в Тайланд, видяха за първи път от повече от 2 седмици дневна светлина около 15 часа българско време. Последва изваждането на още две деца. Спасителната операция за детския футболен отбор и треньора им започна в надпревара с водата и времето и днес продължи 11 часа. В акцията участват 90 водолази: 40 тайландци и 50 чужденци. За подготовката на следващия етап от операцията ще са нужни около 10 часа. Междувременно предприемачът Илън Мъск обяви, че строи миниподводница , но тя ще пристигне в Тайланд най-рано в понеделник.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:02, 08.07.2018
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Спасените деца бяха прегледани на място и транспортирани първо по въздух, а след това и с линейки до болница на 70 километра. Районът край здравното заведение е отцепен за безпрепятствен транспортен коридор, на място са мобилизирани техника и специалисти по спешна помощ. Още от началото на операцията край пещерата бяха разположени 13 медицински екипа с отделни линейки и хеликоптери за всяко едно от децата и техния треньор.

Наронгсак Осотанакорн- ръководител на спасителната операция: След 16 дни доживяхме да видим момчетата от отбора от плът и кръв.

Спасителната операция започна след преценка за наличие на оптимални условия при валежите през настоящия мусонен сезон. Поройните дъждове се просмукват в пещерата, през последните дни спасители неуморно изпомпваха водата до приемливи равнища. Одобрение за операцията даде и австралийски лекар, който снощи разгледа здравословното състояние на децата.


;

Под земята влезе международна коалиция от едни от най-добрите водолази в света и тайландски военноморски тюлени. Критичен е първият километър от пътя навън. Там има дълги дълбоки участъци и напълно наводнени проходи, широки едва 60 сантиметра. Именно в тази отсечка в петък загина един от водолазите. По-нататък следват големи камъни, пясък и хлъзгави скали и нови наводнени секции. Подземният команден център е разположен на два километра от входа на пещерата.


;
Наронгсак Осотанакорн- ръководител на спасителната операция: Ще продължим, когато сме готови. Трябва да разположим нови кислородни бутилки и оборудване по трасето, защото днес използвахме всичко, което бяхме инсталирали. Трудно е да кажа с точност, но следващата евакуация ще започне след около 10-20 часа.

По-рано спасителите пробиха многобройни дупки по хълмовете над подземния лабиринт, но така и не отткриха сигурен път навън през ронливия варовик с дебелина 600 метра. До края на деня в района се очаква пристигането на инженери от компании на предприемача Илн Мъск с опит в сондажна дейност.

12-те момчета на възраст от 11 до 16 години и 25-годишният им треньор са блокирани от 23 юни. Тогава отборът отишъл на приключение в пещерата край границата с Мианма, включително и за да отпразнува рождения ден на едно от децата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унгарският външен министър в специално интервю за БНТ
Унгарският външен министър в специално интервю за БНТ
Железопътна катастрофа в Северна Турция, най-малко 10 са загинали
Железопътна катастрофа в Северна Турция, най-малко 10 са загинали