НОВИНИ

Спасителните акции след проливните дъждове в Япония продължават

Проливните дъждове през последните дни предизвикаха катастрофални наводнения в Западна Япония. Вече се съобщава за 80 жертви и за 40 души в неизвестност. Властите наредиха на два милиона души да се евакуират. Предполага се, че няколко милиона са били принудени да напуснат домовете си. Спасителни екипи полагат усилия, за да помогнат на бедстващите хора.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:14, 08.07.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Япония не е преживявала подобно нещо, казват метеоролозите. През последните дни в някои западни райони се изсипа три пъти повече дъжд от обичайното количество за юни. Заради последствията властите оценяват ситуацията като изключително опасна.

Йошихиде Суга, главен секретар на японското правителство: Заради рекордните валежи в някои части на страната реките преляха и това доведе до мащабни наводнения и свличания на земни маси в много райони.

Много хора, попаднали в капана на наводненията, отчаяно махат за помощ от покриви и балкони на къщи. В спасителните акции участват военни лодки и 40 хеликоптера. Стотици хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си. Някои осъзнават, че това е щастливо избавление.

Избягах и зарязах всичко у дома.

В много райони има нужда от доставяне на неща от първа необходимост.

У дома няма вода за пиене.

Особено тежко е засегната префектура Окаяма на основния остров Хоншу. Японското правителство състави кризисен щаб, както става при тежки земетресения. Спасителните екипи правят всичко по силите си, за да изтеглят в безопасност повече хора, защото утре се очакват нови проливни дъждове в три префектури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 18 000 държавни служители в Турция бяха уволнени
Над 18 000 държавни служители в Турция бяха уволнени
Затвориха участък от АМ Тракия за часове заради преливане на микроязовир
Затвориха участък от АМ "Тракия" за часове заради преливане на микроязовир