НОВИНИ

Спасяват старата часовникова кула в Дупница

Общината в Дупница е изработила проект за спасяване и съхраняване на старата часовникова кула, която се издига на един от високите хълмове в центъра на града. Много поколения са сверявали часовниците си с помощта на камбаната в кулата, която е поставена преди повече от 200 години.

bnt avatar logo
от София Гълъбова
21:13, 03.10.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Старият часовников механизъм на кулата в центъра на Дупница, изработен и монтиран през 18-ти век, вече не работи. Корени на черници в близост до каменните зидове на сградата са подкопали основите ѝ. До скоро часовникът е отмервал сравнително точно времето.

Марин Михалков - старши специалист „Мрежи и софтуер" в община Дупница: От стария механизъм на часовника са останали двете основни носещи конструкции, които държат вътре зъбните колелета. Останала е частта за задвижване, на която са се навивали тежестите, от които е идвало самото движение на часовника и съответно е останал времезадаващия механизъм с махалото на часовника.


;

Първоначално кулата е била бойна, по-късно е превърната в часовникова, а историците я свързват с името на Сюлейман Карагалията, известен аянин в Дупница.

Анелия Геренска - директор на Историческия музей в Дупница: Сюлейман Карагалията пресечка участва в бойните действия на запад в Сърбия. И всъщност той донася тази камбанка, която е монтирана в малката пирамидка над механизма, която всъщност има чудесен звън. Той е, разбира се, военна плячка от манастир около Крагуевац. На самата камбанка е разчетен и християнския надпис.

Проектът на община Дупница предвижда старият часовников механизъм в кулата да бъде разглеждан като музеен експонат, а нов да задвижва циферблатите. Бойниците ще се превърнат в наблюдателници за посетителите. Местните жители очакват с нетърпение камбанният звън отново да отмерва времето, както е било преди повече от два века.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​В подозрителните пликове, получени в Пентагона, е имало рициново семе
​В подозрителните пликове, получени в Пентагона, е имало рициново семе
Тереза Мей с танцова стъпка
Тереза Мей с танцова стъпка