НОВИНИ

Спазва ли се забраната за пушене на закрито?

Кореспондентите ни от Велико Търново влязоха със скрита камера в произволно избрано заведение в града, за да проверят спазва ли се забраната за тютюнопушене.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
14:51, 16.11.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

И още преди да попитат сервитьорката дали се пуши, тя носи чинийка, която да се използва за пепелник.

Вижда се, че на всички маси се пуши, а хората си гасят цигарите в намокрени чинийки. Оказва се това е масова практика не само в нощните клубове, а почти във всяко кафене или ресторант.

Мила Караиванова - непушач: Виждала съм и чашки пълни с вода и чинии от кафетата. Дори ми се е случвало в чаша за вода, стъклена чаша, в която не съм сигурна дали после няма да пия от нея. В крайна сметка като непушач е крайно неприятно да видя нещо подобно!
Димитър Начев - непушач: Правил съм забележка, даже преди седмица във Варна бях в една механа и управителката изгони двама, които пушеха, защото направихме забележка. Не е приятно!

И въпреки че според непушачите това е начин собствениците на заведенията да задържат клиентите си пушачи, са категорични още, че трябва да се правят по-чести проверки, а за нарушителите да има сериозни санкции.

Мила Караиванова - непушач: В крайна сметка ние непушачите трябва все пак да дишаме чист въздух, а не такъв, в който никотиновият дим е навсякъде!

Голяма част от пушачите обаче признават, че не посещават заведения, в които не се пуши.

Мъж: Аз много се дразня, като отида някъде и не ми дават да пуша. Но тава е правилният начин да накарат хората да намалят цигарите!

Въпреки информационните кампании обаче все повече нараства броя на пушачите у нас, а сред тях все повече пада и възрастовата граница.

Йорданка Илиева - РЗИ Велико Търново: Долната граница на пропушване е около 10-годишна възраст. В нашата страна 37,4 % на възраст над 27 години са редовни пушачи!

Инспекторите от РЗИ в старата столица са категорични, че все по-трудно става и осъществяването на контрола за спазването на забраната за пушене на обществени места, тъй като често се случа дори да бъдат нападани по време на проверки.

Вижте във видеото разговор по темата с Гергана Гешанова от сдружение "България без дим", както и повече за иновативния метод на на д-р Николета Георгиева, който помага на пушачи да откажат цигарите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завършиха участъка на Околовръстното между село Казичене и Ботевградско шосе
Завършиха участъка на Околовръстното между село Казичене и "Ботевградско шосе"
Няма данни за пострадали българи при наводненията в Гърция
Няма данни за пострадали българи при наводненията в Гърция