НОВИНИ

Експеримент на БНТ: Спазва ли се Законът за защита от шума в нощна София?

Летните градини на нощните заведения в София откриха новия сезон с много посетители и силна музика. Основният проблем в столицата е, че няма институция, която да измерва нивата на шум около заведенията в жилищните квартали през нощта. Така - ако подадете жалба, че около вас има източник на шум, който ви пречи да спите, няма кой да направи проверка. Карина Караньотова провери спазва ли се Законът за защита от шума в околната среда в нощна София.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:27, 09.06.2018
10181
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Първата ни спирка е Студентски град, известно заведение, на главна улица, с отворени прозорци, когато видяха камерата ни, веднага намалиха музиката.

От 90 на 60 децибела, което е в допустимата норма. У нас приетите нива на шум са 50-60 децибела за жилищни зони и до 70 - за промишлени. Иначе повечето клубове в Студентски град са закрити и изолирани и улицата с дискотеките е тиха, с малки изключения.

В кръчма музиката, която се чува на улицата, е 80 децибела.

Следващата ни спирка е бул. "Витоша", часът е 1 без 15, а ние се намираме пред известно двуетажно заведение, което е постоянен източник на шум.

Там шумът е в червената графа, повече от 80 децибела, в непосредствена близост до кооперациите. Въпреки че други заведения имат големи отстояния от жилищните сгради, кънтят из цялата улица.

Пример за това е районът около НДК и този около Художествената галерия. От Столичната регионална здравна инспекция ни обясниха, че не могат да правят проверки на заведенията, защото работното време им е до 17:00 часа, а след това ни изпратиха писмо, в което цитират чл. 22 от Закона за защита от шума, където се казва, че кметовете на общини упражняват контрол за спазване изискванията на този закон в урбанизираните територии.

От общината обаче отрекоха да имат отдел, който да измерва шума и казаха, че отговорни са РЗИ.

От стoличния инспекторат потвърдиха това и цитираха същия закон, нo чл. 17, където се казва, че директорите на регионалните здравни инспекции осъществяват контрол върху шума в околната среда, причинен от локални източници.

От полицията първия път правят забележка, а след това пишат акт за неспазване на обществения ред. Така заведенията, които редовно работят над допустимите норми ,най-често остават без санкции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срещата на Г-7 може да завърши с компромисно комюнике
Срещата на Г-7 може да завърши с компромисно комюнике
Четирима са задържани при сблъсък на двете шествия тази вечер в София
Четирима са задържани при сблъсък на двете шествия тази вечер в София