НОВИНИ

Водещи лекари ще обучават работещите в Спешна помощ

Водещи лекари от днес обучават работещите в системата на спешната медицинска помощ. Проектът се финансира от Европейския съюз и е на стойност 7 милиона лева. Целта е подобряване качеството на спешната помощ като същевременно министерство на здравеопазването изпълнява и проект за модернизация на центровете в страната. До две години се очаква линейките да бъдат изцяло подменени.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
21:15, 25.11.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
Д-р Румен Гоцев - спешен медик: Ние сме българи хора и се оправяме с всичко, което имаме и което нямаме.

Бил е спешен медик в Чикаго, а сега е в Спешния център в София. Д-р Румен Гоцев с усмивка обяснява, че линейката му е на повече от 6 години, а оборудването в нея трудно може да се нарече модерно.

Д-р Румен Гоцев - спешен медик, ЦСМП-София: Не е само да я имаш тая техника в линейката, ти трябва да си грамотен, за да можеш да я ползваш компетентно и навреме.
Марин Вълков - фелдшер в ЦСМП-Благоевград: Това, което ние виждаме, когато пътуваме в чужбина, какво се случва с техните звена за спешна помощ, го виждаме, така че искаме и ние да сме по този начин.

В малки центрове като Разлог обаче автомобилът е на десетки години.

Саша Чолакова - медицинска сестра в ЦСМП-Разлог: Съжалявам, че ще го кажа, не може да става и дума за сравнение. Лекцията, която сега беше изнесена, няма покритие на това, което всъщност трябва да се случва при нас.

Почти 7 хиляди лекари, сестри фелдшери и шофьори ще бъдат обучени по програма ПУЛСС. Преподаватели са над 110 специалисти, основно от болница Пирогов.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Програмите са направени по европейски образец, европейски стандарти.
Проф. Николай Габровски - и. д. директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов": Желанието ни е във всички основни специалности, около 10 на брой, те да бъдат подготвени за остра ситуация. Става дума за хирургия, за кардиология, за общи реанимациони мероприятия.

Обучението ще продължи пет дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин ще присъства на церемонията за старта на „Турски поток“
Путин ще присъства на церемонията за старта на „Турски поток“
30 младежи получиха еднократна стипендия от инициативата Подкрепи една мечта
30 младежи получиха еднократна стипендия от инициативата "Подкрепи една мечта"