НОВИНИ

Спешна среща заради високите цени на чадъри и шезлонги

Сигнали за високи цени на чадъри и шезлонги по плажовете, както и за сериозен спад на туристи, станаха причина за спешна среща на министъра на туризма с представители на бранша от цялото Черноморие. От министерството ще ревизират всички концесионни договори и ще проверяват дали концесионерите спазват договорените цени.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
20:35, 04.07.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Преди срещата представители от туристическия бранш заявиха категорично, че спадът в сезона е реален. И изредиха няколко причини.

Венко Ташев, хотелиер: Бичът на туризма се казва „олинклузив". Докато не се регламентира олинклузива, няма да имаме нормален туризъм в България. Не може всеки хотел да бъде олинклузив. Трябва да има някакъв регламент. Хотел, който няма два бара, два ресторанта, два басейна, няма как да бъде олинклузив. Хората не са прасета, не може да ги слагаме в кочина.
Христо Тодоров, концесионер на къмпинг „Градина": Със сигурност всичките рестрикции, които се налагат включително и със закона за шума кара достатъчно хора да се отдръпнат, да отменят резервации"

Според концесионери да не се внасят вторите такси комисионни и по взаимно съгласие с концесионерите да се намалят цените на шезлонги и чадъри наполовина е най-бързото решение, което може да се вземе за този сезон. Хотелиери изразиха мнение, че с намаление на цените не може да се компенсира сезона и че така туризъм не се прави.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Ние затова сме свикали тази среща, и благодаря на бранша, че се отзова, за да обсъдим различните мерки, които се предлагат. Постигнахме изключително много и не ми се иска непрекъснато първият въпрос да бъде само „спад". Вижте, три поредни години, откакто Министерството на туризма съществува, ние имаме двуцифрени ръстове. Още от началото на тази година и в края на миналата, ние казахме, че ни очаква един изключително труден летен сезон.

Министър Ангелкова заяви, че е изключително притеснена от негативната кампания срещу сезона и че тя ще се прояви в дългосрочен план.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граждани протестират срещу добива на инертни материали в Белащица
Граждани протестират срещу добива на инертни материали в Белащица
Шофьори се обявиха против забраната за изпреварване в Кресненското дефиле
Шофьори се обявиха против забраната за изпреварване в Кресненското дефиле