Спешни мерки срещу африканската чума по свинете в Сливо поле

В град Сливо поле кметът на общината препоръчва на частните стопани да умъртвят животните си, преди те да се разболеят и заразата да обхване свинефермите в областта. В района се намират три от най-големите свинекомплекси в България, където в момента се отглеждат близо 100 000 животни.

от БНТ
преди 2 години
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Тодорка Друмева от русенското село Черешово отглежда в двора си само едно прасе. Наясно е с последиците от африканската чума затова предпочита да умъртви животното преди то да се разболее.

Тодорка Друмева, с. Черешово: Ако моето се разболее, ще се разболее и на съседа. Честно да си кажа няколко дни се двоумихме. Мъчно ни беше. По-добре едно да заколиш, отколкото стотина.

Близо 80 са регистрираните свине във всички единайсет населени места в община Сливо поле.

Валентин Атанасов, кмет в община Сливо поле: Единият вариант е тези от тях, които желаят да си заколят прасетата, да ги съхранят, за да могат да ги консумират. А който не желае - да си спазва всички изисквания, които ветеринарите са наложили. Това е риск.

Двойната ограда и дезинфекцията на всички хора и автомобили, които влизат в свинекомплексите в района са целогодишна мярка срещу разпространението на болести по животните, категоричен е един от изпълнителните директори Вихрен Димитров.

Вихрен Димитров, изпълнителен директор на свинекомплекс: Ако се намери вирус в домашно прасе, тогава в радиус от 10 км се отцепва района и става карантинна зона. За 90 дни трябва да се наложи карантина и тогава какво правим? Искаме да ни се даде коридор и право да търгуваме под контрола на властите.

Към този момент сигнали за заразени или мъртви животни на територията на община Сливо поле няма.

Топ 24
Най-четени