НОВИНИ

Спешна среща при премиера набеляза мерки срещу войната по пътищата

В Световния ден за възпоменание на жертвите на пътя, премиерът Бойко Борисов събра на спешна среща министри, шефове на агенции и Пътна полиция. Едно от решенията днес е полицаите да имат право да извеждат от пътя шофьорите, които нарушават драстично правилата за движение и ще ги отвеждат до най-близкото районно полицейско управление за съставяне на глоби. Александър Марков за новите марките за контрол и безопасност на пътя.

Александър Марков
от Александър Марков
20:02, 19.11.2017
Чете се за: 01:49 мин.
У нас

Три тежки катастрофи край Микре в рамките на 48 часа с 10 загинали и десетки ранени. Среднощната инспекция на място, която направиха вътрешния министър и главният секретар на МВР, показа, че пътят е в отлично състояние, полицейските патрули са разположени на 20 км., но въпреки това катастрофите не спират.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Ето, виждате и Вие зад Вас мястото - стълба, дървото, където са се ударали, маркировката забелязваме, всичко го има, буквално не мога да повярвам, че се е случило на това място поредна катастрофа с жертва.
Младен Маринов, главен секретар на МВР: Разпоредих допълнително да бъдат изкарани още екипи, като всички имат разпореждане да са с включени светлини, това се отнася за всички патрули в цялата страна.

Вече има и водеща версия за причината за катастрофата в петък между автобус и камион, в която загинаха 9 незрящи хора.

Христо Терзийски, дир. на ГДНП: Имаме вече показания, че е може би предприета неправилна маневра.

Именно на нови пътища като този край Микре стават най-много катастрофи, е един от изводите след извънредната среща при премиера Бойко Борисов. Ускорено ще се придвижат процедурите за строителството на АМ "Хемус" в Ловешко, така че да започне през 2018-2019 г. като алтернатива на сегашния път през Микре.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството : Трябва да си дадем ясна сметка, че тук все пак говорим за републикански път, през последните 15 години трафикът през него е нараснал с над 70%. Тежкотоварният - почти 3 пъти.

АМ "Хемус" е едно от основните решения не само като икономически и социални ползи за Северна България, а и от гледна точка на пътната безопасност.

И още - от днес всеки, който нарушава правилата драстично, ще бъде извеждан от пътя.

Младен Маринов, главен секретар на МВР: Затова призивът ми е, ако искате да стигнете на време, не нарушавайте правилника. В противен случай ще бъде необходимо да посетите Районното управление, което е в този участък.

Автобусите да се оборудват с колани и видеорегистратори, ще се въведат и евроизисквания за допълнителни мерки за техничека безопасност на автобусите, обяви транспортният министър. Нова система ще отчита заболяванията на шофьорите на автобуси.

Ивайло Московски, министър на транспорта: Ако един дори добър водач с необходимата квалификация преживее заболяване, което впоследствие би променило тези му способности, системата няма никакъв механизъм, който да го отчита това. Така че там ще се опитаме да направим тази необходима комуникация между съответно констатацията за придобито някакво заболяване със системите на Автомобилна администрация, за да може да бъде адекватно отчетено това нещо.

Ще се забрани превоза на правостоящи пътници, а автосервизите и моргите минават на лицензионен режим, предвиждат още промени в закона, които трябва да влязат в сила в началото на следващата година. На срещата при премиера е станало ясно още, че родните шофьори спазват правилата за движение в чужбина, но е и у нас.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Тези промени, които направихме - два пъти увеличение на глобите за скоростта, какво да направим, да ги увеличим четири пъти? По време на демокрация какво да правим? Да започнем да стреляме по тях? Има едни хора, които не знаят какво правят на пътищата и ние се опитваме върху тях да има натиск.

Целта е мерките да дадат ефект до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветанов: Оставката на Главчев не е отстъпление, а отговорна позиция
Цветанов: Оставката на Главчев не е отстъпление, а отговорна позиция
Вярващи се помолиха за рожба пред иконата на Света Богородица в Асеновград
Вярващи се помолиха за рожба пред иконата на Света Богородица в Асеновград