НОВИНИ

Спешното отделение на болницата в Асеновград може да бъде закрито

Спешното отделение на многопрофилната болница в Асеновград може да бъде закрито, защото не отговаря на новия медицински стандарт на здравното министерство. До една година лечебното заведение трябва да разкрие отделениe по травматология и ортопедия и Център по трансфузионна хематология. Според ръководството на болницата обаче промените няма как да се случат за толкова кратък срок.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Антоанета Чакандракова
19:29, 23.11.2017
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Според медицинския стандарт спешното отделение трябва да отговаря на второ ниво на компетентност. Освен нови отделения, болницата трябва да разполага с по двама лекари със специалност „спешна медицина“ и травматология и ортопедия.

Д-р Иван Червенков – управител на МБАЛ „Асеновград“: Искат да имат много повече постове. Например дежурният лекар трябва да отговаря за 6 поста едновременно. В момента ние имаме два такива. Трябва да са 6 поста. Трябва да има легла за наблюдения, които са повече, от които имаме ние. Ние имаме.

Спешното отделение е разкрито преди 6 години и е единственото, на което хората от града и близките населени места разчитат.

Годишно през спешното отделение преминават по около 8000 пациенти. Тук се лекуват и хора от общините Лъки и Чепеларе.

Станка Василева: То и отделението, и болницата те трябва да си съществуват. Няма начин просто. Те, ако ги няма ние какво ще правим?

Доктор Червенков е изпратил докладна записка до общинския съвет, който е собственик на болницата. Само съветниците могат да вземат решение дали спешното отделение да бъде закрито.

Мария Вълканова – заместник-кмет на община Асеновград: Считам, че едва ли общинските съветници в нашата община ще отидат на вариант закриване на спешното отделение. Спешно отделение ще има в Асеновград независимо каква структура и как се нарича.

Текст: В момента тече проект на здравното министерство, по който спешните отделения в редица населени места ще бъдат обновени и преоборудвани. Новите медицински звена ще поемат функцията на отделения, като това в Асеновград.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЗП има сигнали за фалшиви намаления
КЗП има сигнали за фалшиви намаления
​БСП поиска временна анкетна комисия за санирането
​БСП поиска временна анкетна комисия за санирането