От 1 януари България ще получава вече руски природен газ през Турция, а не през Украйна както беше досега. Това обяви на извънредна пресконференция енергийният министър Теменужка Петкова.

София

По думите ѝ, смяната на маршрута ще спести на България около 70 млн. лева годишно от транзитни такси, което може да доведе до поевтиняване на цената на природния газ с 5%.


България и Русия са се договорили през Турция да получаваме 2,9 млрд. куб. метра газ годишно.

Несигурни обаче остават доставките по транзита през България. Към момента през страната ни минават 100% от количествата за Македония, както и голяма част от горивото към Гърция и Турция.

България ще смени входната точка на природния газ за страната по предложение на Русия, съобщиха от "Булгаргаз". Така на практика ще бъде заобиколена Украйна и синьото гориво ще минава през Черно море и Турция.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: От началото на месец юни колегите от "Булгартрансгаз" са в преговори с "Газпром експорт" и това, което успяхме да финализираме до този момент, е промяна на входната точка.
Николай Павлов, изп. директор на "Булгаргаз": Колегите от "Газпром експорт" предложиха и смяна на точка на доставка, ние направихме съответните анализи и те показаха, че икономическата изгода е газът да бъде получаван на Странджа 2

Изчисленията на компанията са показали, че не само "Булгаргаз" има интерес от това, но то ще е полезно и за потребителите.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Това ще доведе и до намаляване на цената на руския природен газ за България, като първоначалните анализи показват, че това ще бъде около 5%.

Проби на новия маршрут вече са направени.

Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз": Съвместно с колегите на оператора от турска страна, включително и вчера приключихме последните проверки от страна на "Булгартрансгаз" на турска територия и от страна на турските колеги на българска територия, така че нашата инфраструктура е в пълна готовност.

И докато количествата синьо гориво за България са сигурни, не така стои въпросът с транзита - а именно природният газ, който в момента се пренася от Русия през Украйна, Молдова, Румъния и България към Северна Македония, Гърция и Турция. Въпреки че България има договор за пренос до 2030 г. с "Газпром", самата компания ще избере дали да го спази и по кой маршрут.

Владимир Малинов, изп.ълнителен директор на "Булгартрансгаз": Ние сме готови на база резервираните количества от "Газпром експорт" да пренасяме резервираните количества за нашите съседни държави, както вие споменахте - Гърция и Република Северна Македония. Вече е въпрос на всеки един ползвател да избере маршрута, който да използва за доставката на тези количества природен газ.

От 2 януари ще заработят и две нови платформи за продажба на природен газ електронно на енергийната ни борса, което ще помогне за бъдещото освобождаване на пазара, обясниха още от енергийното министерство.

България ще получава газ от Турция от 1 януари

България ще получава газ от Турция от 1 януари

От 1 януари България ще получава руски природен газ през Турция, а не през Украйна, както беше досега. Смяната на маршрута ще спести на България около...