Специален баркод ще отчита продажбата на легални цигари

Нова мярка срещу контрабандата на цигари у нас. От днес всички производители започват да поставят специален баркод на кутиите, който ще се отчита при всяка продажба. Изискването е на ЕС. Според актуалните данни в момента незаконните цигари на пазара са 4.4%.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
преди 9 месеци
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Новата система ще позволи да бъде идентифициран произходът на всяка кутия цигари, която се намира на пазара в Европейския съюз.

Чрез четец митничарите ще могат да разберат кой е производителят на тютюневите изделия, датата на производство и пазара, за който цигарите са предназначени, както и тяхното движение. Баркодът ще се поставя, както на индивидуалните опаковки на цигарите, така и на стековете и по-големите пакети.

Печатницата на Българската народна банка е избрана за издател на баркодове или така наречените идентификатори. Идентификаторите са необходими както на производителите на цигари, така и на дистрибуторите и търговците. Тяхната регистрация става чрез електронен подпис, когато обаче става въпрос за малък обект, особено в провинцията, е разрешено регистрацията пред БНБ да бъде извършена от упълномощено лице.

Проследяването на кутиите ще става с маркиране при излизането им от завода, както и след всяко прехвърляне, докато стигнат до дистрибуторите на дребно.

Надзорът на целия процес се осъществява от Агенция "Митници". Поставянето на баркод, както и машините за сканиране са за сметка на производителите на тютюневи изделия. Те имат една година, за да изчистят от пазара всички кутии без баркод.

Топ 24
Най-четени