НОВИНИ

​Специален имплант връща надеждата на хора с парализирани крайници

В болница в Швейцария, която работи по устройството, се лекуват седем души. Трима от тях вече правят първите си самостоятелни стъпки.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:00, 04.11.2018
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Запонзайте се - Давид, Гертан и Себастиен - това са тримата мъже, които правят първите си стъпки въпреки, че години наред са били приковани в инвалидни колички. Те са част от програмата СТИМО, обединила усилията на лекари и инженери. В швейцарския федерален институт за технологии в Лозана изработват специален имплант. Той се монтира в гръбначния стълб на пациента и така невъзможното става възможно. Гертан е на 35. Преди 7 години го блъска кола. На рождения си ден разбира, че вече няма да може да ходи. До преди срещата с д-р Кортин и екипа му.

Гертан Оскан: Усещането е страхотно. Да можеш да влезеш на собствен ход в лабораторията.

Как работи имплантът? Невроните в гръбначния стълб подават сигнал от мозъка към крайниците. Когато обаче има нарушени връзки в гръбначния стълб, командите са много слаби, имплантът на практика ги усилва, а това задвижва крайниците. А оказва се, това движение възстановява част от повредените нервни окончания. Именно това откритие прави екипът, начело с доктор Грегори Кортин. Те установяват, че прецизираното стимулиране работи по-добре от непрекъснатата стимулация, която вече се прилага в САЩ.

д-р Грегори Кортин: Фактът, че има съвпадение между опитите на пациента да активира мускулите си и стимулиране на мястото с електрически импулси, насърчава растежа на нервните влакна.


;

Казано с други думи - пациентите могат да се движат, макар и с помощни средства. Сега Давид може да измине малко над км, надеждата е това разстояние да става все по-голямо. Себастиен е от Германия, на 48, запален колоездач. До преди да бъде ударен от кола и прикова в инвалиден стол. Сега има специално колело. Освен с ръце, си помага и с крака. Не се чувствам съвсем парализиран, казва Себастиен, а на въпроса дали мисли, че ще може да ходи свободно отговаря:

Себастиен Тоблер: Хайде да се срещнем след 3 години.

Надежда - това получават участниците в програмата. А амбицията на екипа е в следващите три години СТИМО да разшири действието си в Европа и САЩ, за да може все повече хора да си върнат свободата, която носи движението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски разгроми Ботев Пловдив
Левски разгроми Ботев Пловдив
Избори за Съвети на националните малцинства в Сърбия
Избори за Съвети на националните малцинства в Сърбия