НОВИНИ

Броят на болните от Алцхаймер ще се утрои до средата на века

Повече от 47 милиона души са диагностицирани с болестта на Алцхаймер в световен мащаб, като прогнозите са броят им да се утрои до средата на века. Данните бяха изнесени на Международната научна конференция по проблемите на болестта, която се провежда край Варна. Форумът е първи по рода си в Европа и събира на едно място учени от 29 страни, които да обменят опит относно генетичните, физиологичните и клиничните аспекти на болестта на Алцхаймер.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
20:17, 19.10.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Според единственото актуално проучване у нас около 50 хиляди души са болни от Алцхаймер. До скоро се смяташе, че от тази болест страдат само възрастни хора над 65 години.

През последните години обаче тя все по-често се проявява и при хора на средна възраст. Проф. Д-р Лиана Апостолова от медицинския университет в Индиана се е насочила точно към ранното диагностициране на Алцхаймер. Тя спечели един от най-големите грантове над 45 млн. долара от Националния институт по здравеопазване в Америка, с който ще започне изграждане на нова изследователска програма.


;
Проф. Д-р Лиана Апостолова, Медицинския Университет в Индиана: Ако можем да направим проучвания в младите хора с тази болест, които нямат други заболявания, мисля, че ще научим много за рисковите фактори на болестта, за това как се развива болестта в тази възраст и за нови механизми, които не сме видели в друга възраст, за генетиката на заболяването и най-вече да намерим лечение.

Професор Апостолова сподели, че един от водещите фактори, които предпазват от развиването на болестта, е продължаващото образование и непрекъснатото трениране на мозъка. Полезно е и спирането на цигарите, воденето на по-активен живот и здравословното хранене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ултиматумът към Карлес Пучдемон изтече - какво следва?
Ултиматумът към Карлес Пучдемон изтече - какво следва?
Продукции на БНТ 2 на фестивал на червенокръстките и здравни филми
Продукции на БНТ 2 на фестивал на червенокръстките и здравни филми