НОВИНИ

Специалисти обсъдиха мерки срещу агресията на форум край Варна

Експерти от Българския червен кръст и Червения полумесец, журналисти и писатели обсъдиха мерки срещу агресията на дискусионен форум край Варна. Той се провежда в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
18:18, 13.10.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Специалистите се обединиха около принципа срещу агресията да се противодейства с човеколюбие. Подобен метод на обучени да прилагат доброволците от Червения кръст, които вече са повече от 17 милиона души в цял свят.

д-р Славита Джамбова, заместник-генерален директор на БЧК: Насилието може да бъде преодолявано с култура на ненасилието, с това да се вглеждаме в хората по един уважаващ ги, ценящ начин. Минутките, в които трябва да решим как да постъпим, да мислим трезво, да мислим по начин, който е присъщ на най-висшето същество на света. Да мислим за другите и за себе си с добро.

Според Михаил Вешим, за борбата с агресията ключова роля играе възпитанието в семейството. А един от най-ефективните методи тя да бъде избегната, е чувствоto за хумор.

Михаил Вешим, писател: Хуморът може да бъде средство срещу агресията, защото хуморът е интелигентност, а агресията е простотия. Така са свързани - простотията води до агресия и обратното. Ако може да има повече интелигентност в обществото, ще изчезне и агресията, това разбира се никога няма да стане.

Емил Спахийски смята, че растящото насилие е свързано с жаждата за сензация.

Емил Спахийски, журналист: Проблемът е, че в света има прекалено много интереси, които зачеркват човешкия интерес, любовта към хората и затова имаме толкова много воини, на които сме свидетели.

Стремежът на организаторите е фестивалът не само да стане част от културния афиш на България и Европа, но и да повиши интереса на младите хора към основни хуманни ценности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внучката на Чаплин пред БНТ: Ако работиш здраво, всичко е възможно
Внучката на Чаплин пред БНТ: Ако работиш здраво, всичко е възможно
Изложба на камбани от целия свят в Пазарджик
Изложба на камбани от целия свят в Пазарджик