COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Специалисти обсъдиха мерки срещу агресията на форум край Варна

Експерти от Българския червен кръст и Червения полумесец, журналисти и писатели обсъдиха мерки срещу агресията на дискусионен форум край Варна. Той се провежда в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
18:18, 13.10.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Специалистите се обединиха около принципа срещу агресията да се противодейства с човеколюбие. Подобен метод на обучени да прилагат доброволците от Червения кръст, които вече са повече от 17 милиона души в цял свят.

д-р Славита Джамбова, заместник-генерален директор на БЧК: Насилието може да бъде преодолявано с култура на ненасилието, с това да се вглеждаме в хората по един уважаващ ги, ценящ начин. Минутките, в които трябва да решим как да постъпим, да мислим трезво, да мислим по начин, който е присъщ на най-висшето същество на света. Да мислим за другите и за себе си с добро.

Според Михаил Вешим, за борбата с агресията ключова роля играе възпитанието в семейството. А един от най-ефективните методи тя да бъде избегната, е чувствоto за хумор.

Михаил Вешим, писател: Хуморът може да бъде средство срещу агресията, защото хуморът е интелигентност, а агресията е простотия. Така са свързани - простотията води до агресия и обратното. Ако може да има повече интелигентност в обществото, ще изчезне и агресията, това разбира се никога няма да стане.

Емил Спахийски смята, че растящото насилие е свързано с жаждата за сензация.

Емил Спахийски, журналист: Проблемът е, че в света има прекалено много интереси, които зачеркват човешкия интерес, любовта към хората и затова имаме толкова много воини, на които сме свидетели.

Стремежът на организаторите е фестивалът не само да стане част от културния афиш на България и Европа, но и да повиши интереса на младите хора към основни хуманни ценности.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
На ГКПП "Калотина" има стая за изолация заради коронавируса
На ГКПП "Калотина" има стая за изолация заради коронавируса
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. Васил Левски
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. "Васил Левски"