НОВИНИ

​Специалистите по здравни грижи с ултиматум към управляващите

Те дадоха срок на властта до март да изпълнят искането им за достойно заплащане. Настояват още за ясен регламент за броя на сестрите и акушерките в болниците. Заради смяната на здравния министър, обаче, от асоциацията на специалистите по здравни грижи решиха да дадат на Кирил Ананиев кредит на доверие от 100 дена преди да решат дали да протестират. Техните искания от години са за адекватни заплати и достойни условия на труд.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:51, 28.11.2017
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Във Варна има едва 1350 сестри, а те би трябвало да са два пъти повече или поне такива са световните стандарти, за да се осигури качествена здравна грижа за хората.

Райна Бояджиева - главна сестра на ДКЦ "Чайка":Аз съм убедена, че всяка втора сестра работи, една сестра работи на по две и три места само и само първо да поддържа системата , защото тя ще рухне без присъствието на медицински сестри и без тяхната работа и второ, за да може тя по накакъв начин да си докара до един добър материален доход.

Специалистите в ДКЦ "Чайка" определено са разбрали, че без сестри не могат и това е едно от малкото места, в които дефицитът на кадри не е остър, но не и в болниците наоколо, от където са избягали. И където стартовата заплата на една сестра е 460-500 лева.

Райна Бояджиева: Това е крайно недостатъчно, това директно ни принизява до социалната стълбичка на бедността, т.е ние сме работещите бедни в тази държава.

От началото на здравната реформа специалистите по здравни грижи бяха редуцирани наполовина и от тогава те са звеното, от което винаги може да се спести. До ден днешен, в който се водят изчезващ и застаряващ вид. Пряко свързан с качеството на медицинските услуги.

Петя Недкова - Българска асоциация на специалистите по здравни грижи: Те тичат да правят едни манипулации, нямат време да говорят с него, нямат време да му обърнат внимание, да му обяснят за това какво е неговото състояние, за това какъв диетичен режим трябва да има, хранителен и т.н. Така че качеството безспорно се осигурява и чрез нас и отказът на касата да акредитира лечебните заведения спрямо брой специалисти по здравни грижи е отказ от осигуряване на качество. Затова системата определено се нуждае от пренастройване. Парите за здравеопазване трябва да бъдат преразпределени и правилно пренасочени към специалистите по здравни грижи

Освен три минимални работни заплати, специалистите по здравни грижи настояват за диференцирано заплащане и лицензиране на техните професии. В противен случай професиите им ще изчезнат съвсем и за да не стигнат до там, през март ще обявят за първи път ефективни протестни действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Конкурс за качествена журналистика в памет на Димитър Цонев
​Конкурс за качествена журналистика в памет на Димитър Цонев
В Самоков поискаха експертен съвет да оценява стената на язовир Бели Искър
В Самоков поискаха експертен съвет да оценява стената на язовир "Бели Искър"