НОВИНИ

Специализиран център за интеграция на хората с нисък ръст ще бъде открит в София

Това съобщиха от Националната организация "Малки български хора". Хората с нисък ръст ще получават помощ при проблеми със здравето, образованието или реализацията им на пазара на труда.

Яна Тодорова
от Яна Тодорова
20:11, 19.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Семейство Иванови от Сливен са родители на дете с нисък ръст. Ники е едва на 6 години и вече е изправен пред предизвикателствата, които срещат всички малки хора у нас. Вкъщи той се справя с тях с помощта на мама и татко, а в училище - благодарение на своите учители.

Даниела Иванова: "Понеже тоалетната чиния му е по-висока, съответно и мивката му е по-висока, има сложен - "Какво беше, мамо?" - "скара". Една скара, дървена, са му сложили в училище, която е сложена на земята и той се качва на нея, и така се обслужва".

Придвижването по стълбите в училище обаче си остава проблем, тъй като в повечето учебни заведения липсват асансьори за специфичните потребности на децата като Ники.

Даниела Иванова: "На колелото го возим и го носим. И така".
;

След време обаче Ники ще се сблъска сам освен с любопитните погледи и подмятанията заради ръста си, и с недостъпните автобуси, банкомати и гишета. Затова неговото семейство, както и всички 150 членове на организацията на малките хора у нас, с радост приемат новината за откриването на новия център.

Светослав Чернев - Национална организация "Малки български хора": "Образно казано една къща, която е на малките хора, в която къща те да се събират, в която те да се забавляват, в която те да се обучават, в която те да имат възможност да преспят когато им се наложи, а защо не и тези, които са останали сами да намерят своя нов дом".

Центърът за интеграция ще бъде открит с подкрепата на омбудсманът Мая Манолова, синдикаланата организация КТ "Подкрепа" и ВМА, където вече всички малки хора ще имат специализиран достъп до медицинска помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успешна мисия до Международната космическа станция
Успешна мисия до Международната космическа станция
Тодоровден в с. Мрамор
Тодоровден в с. Мрамор