НОВИНИ

Специализирана детска болница се нуждае от нов робот за обучение за ходене

Тази година благотворителната инициатива "Българската Коледа" има за цел да осигури високотехнологична апаратура за прецизна диагностика, лечение и рехабилитация на деца. От какъв апарат имат нужда в Специализираната болница за рехабилитация на детска церебрална парализа "Света София", разказва Паулина Найденова.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
08:59, 03.12.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Рехабилитационен робот за обучение за ходене от ново поколение - от това имат нужда в болницата. А наличният апарат също е купен със средства от "Българската Коледа" миналата година. Доц. Иван Чавдаров, управител на болницата, обясни каква е разликата между наличния апарат и този от ново поколение.

Доц. д-р Иван Чавдаров: Роботът "Андаго" е за наземно ходене. Преди обаче да се стигне до наземно ходене, трябва да се тренира ходене в определени условия, които дават възможност детето да заеме правилна позиция на таза и на долните крайници, за да може мозъкът на детето да бъде обучен да обслужва походката.
Друг такъв в България няма в момента. Има най-различни роботи, които обслужват походката, но исканият от нас е най-добре организираният и най-модерният робот. Успява да организира движенията в трите равнини на походка - глезенни, коленни и тазобедрени стави. Освен това дава обратна връзка на пациента има ли грешки в ходенето, които да може да изчисти.

Новият апарат струва 300 000-400 000 лева, каза доц. Чавдаров.

Ще се възползват много деца, които вместо да ходят в чужбина, ще го ползват в България. В чужбина процедурите са много скъпи, а в България ще ги покрива Здравната каса, добави той.

Доц. д-р Иван Чавдаров: Искаме министър Ананиев да обърне внимание и да отключи клинична пътека за високотехнологична рехабилитация за деца с церебрална парализа, защото децата няма да бъдат повече от 1000.

Миналата година от "Българската Коледа" бяха събрани около 2,5 млн. лв. С тях бяха подпомогнати рехабилитацията и лечението на 551 деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Племенничката на Вапцаров представи част от новооткритите стихове на поета
Племенничката на Вапцаров представи част от новооткритите стихове на поета
Оставката на социалния министър - коментар на Ваня Григорова и Красимир Дачев
Оставката на социалния министър - коментар на Ваня Григорова и Красимир Дачев