Съветът на прокурорите на Република Северна Македония потвърди днес разпускането на специализираната прокуратура и освобождаването на всички останали нейни представители от постовете им. До тук се стигна след като корупционния скандал "Рекет", при който бяха замесени местни бизнесмени, както и бившата ръководителка на вече разпусната институция - Катица Янева.

Председателят на Съвета на прокурорите на Северна Македония Ацо Колевски обяви днес, че останалите спецпрокурори са освободени и ще бъдат върнати на предишните им постове. Делата на високите етажи на властта минават под юрисдикцията на гражданската прокуратура и главният прокурор на страната - Любомир Йовевски.

Ацо Колевски - председател на Съвета на прокурорите на Северна Македония: Издадохме дектрет, с който освобождаваме всички останали спецпрокурори от постовете им. Офисът на Спецпрокуратуърата в Гевгели е изцяло съкратен.

Спецпрокурорите, чиито функции бяха прекратени, са били избрани от лично самата Катица Янева през октомври 2015 година. Тя беше освободена в събота от поста спецпрокурор, след единодушен вот на народните представители на Северна Македония,

Катица е все още в ареста по подозрения за участието ѝ в аферата "Рекет" за изнудване на бизнесмен, разследван за пране на пари и организирана престъпност.