НОВИНИ

Специалните сили обявиха конкурс за кадрови войници

68-ма бригада „Специални сили"- Пловдив обяви конкурс за кадрови войници. Кампанията е подготвена заради острата нужда от нови и способни попълнения за специалните армейски части, които участват в мисии зад граница. Документите на кандидатите вече се приемат във всички военни окръжия в страната.

bnt avatar logo
от БНТ
19:24, 09.03.2017
9711
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

След 10 годишно прекъсване едно от най-елитните подразделения на българската армия обяви граждански конкурс, за да избере кадрови войници. Всички кандидати до началото на лятото ще преминат през различни изпити, които включват физическа подготовка и тест за интелигентност.

Бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68 бригада „Специални сили" в Пловдив: "При нас разбирате, че професията е специфична, свързана с изключително рискови дейности в много направления, но пък от друга страна бих казал, че това също привлича младите хора."

Издържалите военния стрес тест ще бъдат изправени пред още по-сложна задача. Да съберат кураж за първия си боен скок с парашут. А след това да свикнат с всичко друго, от ежедневието на професионалните войници.

Бригаден генерал Явор Матеев - командир на 68 бригада „Специални сили" в Пловдив: "Да стрелят с различни видове въоръжение, което има при нас, да водят сериозна алпийска подготовка, да водят подготовка по оцеляване и в края на краищата да се учат да провеждат специални операции."

Поне две години ще се подготвят новите войници от специалните части преди да бъдат включени в мироопазващи и антитерористични мисии. Липсата на кадри затруднява тренировъчния процес, но не се отразява на бойната подготовка - подчерта генерал Матеев. Контингентите ни зад граница са приоритет.

От края на миналата година 68-а бригада „Специални сили" е самостоятелно подразделение в Българската армия. Съставът й е подчинен пряко на Началника на отбраната и изпълнява едни от най - сложните военни операции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново токшоу в ефира на БНТ 2
Ново токшоу в ефира на БНТ 2
Прокуратурата не образува досъдебно произовдство по сигнала на Георги Костов
Прокуратурата не образува досъдебно произовдство по сигнала на Георги Костов