НОВИНИ

Специално за БНТ: Интервю с посланика ни в Скопие Ангел Ангелов

За две години след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество политическите елити в България и Северна Македония се отвориха един към друг. Това заяви в специално интервю за БНТ посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов. Какво постигнаха двете страни за 2 години добросъседски отношения - вижте от разговора с Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
09:56, 01.08.2019
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Какво постигната България и Република Северна Македония за 2 години добросъседски отношения?

Ангел Ангелов, посланик на България в Република Северна Македония: За двете години след подписването на договора двете държави се отвориха една към друга, тоест по-скоро политическите елити се отвориха, тъй като ние преди това имахме и огромен брой туристически пътувания, а и знаете роднинските връзки на гражданите от двете страни на границата. И тези добри контакти, които имахме на равнище междучовешки отношения, на политическото равнище имахме различни проблеми през различните години. Сега, след Договора, тези неща се отвориха и започваме едно интензивно сътрудничество във всички сфери от енергетиката до спорта, от културата до сигурността. Имаме огромен брой посещения. Разбира се, дали скоростта и дълбочината на това сътрудничество ни удовлетворяват, не, имаме много голям потенциал пред нас, който трябва да развиваме.

Ще успее ли смесената историческа комисия да изчисти спорните въпроси до края на годината?

Ангел Ангелов, посланик на България в Република Северна Македония: Не знам дали сроковете са най-точните, но, така или иначе, междуправителствената комисия, която се съпредседателства от двамата външни министри, която направи преглед от изпълнението на договора, излезе с една препоръка към комисията до края на годината да имаме видими резултати по тези исторически събития и личности от общата ни история.

Коридор номер 8, бизнес свързаност, повече диалог - какво това ще стане факт между двете държави?

Ангел Ангелов, посланик на България в Република Северна Македония: Нашата цел е да работим интензивно по този въпрос. Сега започва нашето съпредседателстване на Берлинския процес, на България и Република Северна Македония и това трябва да бъде използвано, за да завъртим прожектора на Брюксел точно към коридор 8, както го направихме по време на нашето председателство на Съвета на ЕС, когато завъртяхме прожектора към Западните Балкани.

Ще получи ли Северна Македония покана за преговори с ЕС през октомври?

Ангел Ангелов, посланик на България в Република Северна Македония: Това е един много сложен въпрос, тъй като той е един ребус или пъзел с много елементи, от една страна, вътре елементи в ЕС, знаете, Брекзит, многогодишната финансова рамка, новите институции на ЕС, и, от друга страна, това е изпълнението на домашните задачи от страна на Република Северна Македония и Република Албания, както те в момента се държат в пакет. От разопаковането на пакета или държането на пакета до голяма степен ще зависи и получаването на дата за начало на преговори.

Какъв знак е откриването на паметника утре?

Ангел Ангелов, посланик на България в Република Северна Македония: Това е един от материалните знаци на изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство и сътрудничество и мисля, че това е един паметник, който е на 103 години, сега възкръсва отново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водните пързалки могат да бъдат опасни
Водните пързалки могат да бъдат опасни
Пламен Георгиев е подал молба до ВСС да бъде възстановен като прокурор
Пламен Георгиев е подал молба до ВСС да бъде възстановен като прокурор