COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Спецпрокуратурата иззе 427 000 лв. от банкова касета на главния секретар на ДАБЧ

Специализираната прокуратура иззе валута и левове, равняващи се на 427 000 лв., от банкова касета на главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. На 13 ноември 2018 г. Специализирана прокуратура извърши с разрешение на Специализирания наказателен съд претърсване и изземване на банкова касета, наета от главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов - обвиняем по досъдебното производство за участие в организирана престъпна група, длъжностни престъпления и корупция.

от БНТ
11:44, 20.11.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
спецпрокуратурата иззе 427 000 банкова касета главния секретар дабч

В касетата бяха намерени и иззети значително количество недекларирани (по чл. 35, ал.1, т. 2 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество) пари в различни купюри и валути - евро, долари, британски паундове и левове. Левовата равностойност на намерената сума надхвърля четиристотин двадесет и седем хиляди лв. Съгласно закона той е декларирал единствено 25 350 лв. спестени средства, както и 36 000 лв. от заплати. Иззетите парични средства са били държани в касета на банков офис в столицата, като достъп до нея е имал единствено обвиняемият главен секретар на ДАБЧ.


;

Както претърсването и изземването на парите от банковата касета, така и последващия им оглед като веществено доказателство (осъществен на 19 ноември 2018 г.) са извършени след производството по мярката за неотклонение на Красимир Томов в СпНС заради декларирана служебна
ангажираност на неговите защитници. Адвокатите, които присъстват на такива процесуално-следствени действия, заявиха свободни дати за участие в тях едва след делото по мярката. На самото дело, в защита на клиента си, те изтъкнаха като аргумент липсата на намерени парични средства, доказващи престъпна дейност на Томов и другите обвинени по досъдебното производство.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Неочакван съвет на голямата коалиция ГЕРБ - Обединени патриоти
Неочакван съвет на голямата коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти"
Цвета Караянчева се срещна с японския премиер Шиндзо Абе
Цвета Караянчева се срещна с японския премиер Шиндзо Абе