НОВИНИ

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Миню Стайков

Специализираната прокуратура поиска постоянен арест за собственика на „Винпром Карнобат" Миню Стайков. Заедно с него обвинени в данъчни измами и пране на пари са и синът му и още шестима души. 20 легални фирми са препирали парите от незаконната дейност на групата, твърди прокуратурата. От МВР разпространиха видео от претърсванията.

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 07.09.2018
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

От специализираната прокуратура съобщиха, че поради големия обем доказателства по делото, както и поради това, че се очаква информация от партньорски служби по линия на международното правно сътрудничество, искането ще бъде внесено утре.

Нелегалната фабрика за цигари в Карнобат, от която тръгва разплитането на аферата е работила в изключителна конспиративност, твърдят от прокуратурата. Работниците се набирали главно от Армения и не излизали извън помещенията. В сградите имало места за спане, кухни, дори и фитнес. В едно от халетата работела модерна поточна линия

Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор: Режимът на работа на фабриката позволява излизане на 2000 цигари на минута. За 5 дни се пълни един ТИР с 1000 мастербокса цигари. Стойността - държавната е 3 750 000 лева на един ТИР.

Според разследващите нелегално произведените цигари са продавани както у нас, така и в страни от ЕС. На този етап се изчислява, че месечната печалба е била около 20 милиона лева. От прокуратурата твърдят, че прането на тези пари е извършвано през над 20 фирми ,управлявани или контролирани от Миню Стайков.

Даниела Начева, и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура: Лицето, което управлява и контролира тези дружества, паралено с това извършва нелегалната дейност с производството на тютюн във фабриката, която установихме, имаме информация, че това е ставало и на други места. Като съответно тези пари се влагат в легалната икономика чрез различни форми на трансфери и заемане на средства между свързаните фирми.
Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор: Интересното е, че се откриха печати, вкл. на контролирани кухи фирми дори и на банка, която оперира на територията на страната - печат бе намерен в апартамента обитаван от собственика на счетоводната къща, която обслужва основните дружества.

Собственикът на счетоводната къща се оказва бивш портиер със средно образование. Той признал пред разследващите, че не разбира нищо от счетоводство. Едното от обвиненията срещу Стайков е за 1 милион лева, източено от държавата ДДС.

Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор: Той не е скрил 1 милион от държавата и да не й ги даде, а е извършил данъчно престъпление и е взел този 1 милион от държавата.

Това е станало чрез деклариран износ за страни от ЕС, който реално не е осъществен. Документи тип "черно счетоводство" за укрити данъци от 2009-та година до днес са намерени в сейфове в дома на фамилия Стайкови, твърдят още от разследването. На агенция "Митници" е възложена ревизия на алкохолния бизнес, за да установи какви акцизи са укрити от търговията със спиртни напитки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глоба до 500 евро, ако се храниш на улицата в историческия център на Флоренция
Глоба до 500 евро, ако се храниш на улицата в историческия център на Флоренция
Аферата „Скрипал“ придоби нови измерения
Аферата „Скрипал“ придоби нови измерения