НОВИНИ

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за Иван Тодоров

Собственикът на "ТАД груп" Иван Тодоров вече е обвинен в подбудителство на кибер тероризъм. Той остава в ареста и спецпрокуратурата ще поиска постоянното му задържане от Специализирания наказателен съд.Иво Никодимов с подробностите.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:03, 30.07.2019
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Проверка на "По света и у нас" и проследяване на полетите, с които Тодоров е летял от Канада, установи, че самолетът от Канада е закъснял, кацнал е по-късно в Истанбул, заради което Тодоров не е успял да се качи на полета за София късно снощи.

Иван Тодоров е кацнал в София тази сутрин в 9.05 часа с полет от Истанбул. Задържан е на столичното летище от служители на Гранична полиция. Първо е отведен на медицински прегледи в МВР болница, а след това е конвоиран в Националното следствие, където в присъствието на адвокат му е повдигнато обвинение за това, че е подбудил Кристиян Бойков да извърши кибертероризъм като нерегламентирано е копирал лични данни на над 5 милиона души от информационната система на НАП.

Ина Лулчева, адвокат на Иван Тодоров: Конструкцията на обвинението е такава - компютърни данни, които се разпространяват с цел да се всее страх и смут в населението.

Според Ина Лулчева на този етап Иван Тодоров и адвокатите му не са запознати с доказателствата, които разследващите са събрали. Тя твърди, че клиентът ѝ е оказал съдействие на антимафиотите и прокуратурата, като е предоставил цялата налична техника, с която "ТАД груп" разполага още преди да замине за Канада, а днес е дал и обяснения.

Ина Лулчева, адвокат на Иван Тодоров: Г-н Тодоров каза, че неговата фирма никога не се е занимавала с дейност, която цели да всява страх и смут в населението, както пише. И че не му е известно някой да е извършвал каквато и да е незаконна дейност.

Според източници на "По света и у нас" разследващите са успели да декриптират част от компютрите иззети от офиса на фирмата, като са дешифрирали паролите за отключване от видеонаблюдението. Твърди се, че така са намерили първичните копия от базата данни на НАП, включително и тези, които не са разпратени до медиите. Открили са още бази данни на Застрахователна компания, няколко адвокатски кантори и два онкодиспансера. От прокуратурата официално съобщиха, че в един от компютрите са открити над половин милион и-мейл адреса заедно с паролите, както и копирана кореспонденция от част от тези електронни пощи.

Ина Лулчева, адвокат на Иван Тодоров: Проблемът е в пазенето на тайните в този, комуто е поверена тайната. Държавата трябва да пази нашите тайни от всеки, който се опитва да ги разкрие. Задължението е на държавата.

Прокуратурата утре ще поиска постоянен арест за Иван Тодоров .

Ина Лулчева, адвокат на Иван Тодоров: Възмутително е задържането за 72 часа и твърдението, че е необходимо налагането на най-тежката мярка на човек, който е оказал пълно съдействие, който е уведомил, че заминава по служба и кога ще се върне, и че днес ще се яви.

Мотивът на прокуратурата е, че ако е на свобода, Иван Тодоров може да се укрие.

;

До момента знаем, че това е основният аргумент на прокуратурата за искане на постоянен арест на Тодоров. Другите двама обвиняеми Кристиян Бойков и търговският директор на фирмата имат и забрана за напускане на страната освен парична гаранция.

Но все пак трябва да видим какво ще пледира утре в съда. Ако за първите двама обвиняеми прокуратурата каза, че няма опасност те да извършат друго престъпление, тъй като цялата техника, с които биха могли да го направят е иззета, по отношение на Иван Тодоров може да чуем в залата твърдения, че тъй като той е управител на фирмата, основен работодател, би могъл да попречи на събирането на нови доказателства. което е друго основание на прокуратурата да иска най-тежката мярка за неотклонение, а именно - задържане под стража.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обнародваха договорите за F-16
Обнародваха договорите за F-16
СЗО се обяви против новите продукти и тактики на тютюневите гиганти
СЗО се обяви против новите продукти и тактики на тютюневите гиганти