НОВИНИ

Спецсъдът не даде ход на делото за атентата на летище Сарафово

Делото за атентата в Сарафово не започна. За терористичната атака са обвинени двама чужденци, които са издирвани от Интерпол. На 18 юли 2012 при атентата на бургаското летище загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса и атентаторът. Вижте още от прякото включване в обедната ни емисия на Пенка Ангелова

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
11:15, 26.09.2016 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Малко повече от 2 месеца след внасянето на обвинителния акт имаше дори и дати за октомври, но и те отпаднаха. Оказа се, че голяма част от израелските граждани, които са пострадали при атентата и имат право да бъдат конституирани като граждански ищци и частни обвинители по делото, а също и роднини на загиналите, не бяха редовно призовани. А израелският адвокат, който се яви, упълномощен за много от тях, пък трябва да премине по специална процедура по закона за адвокатурата, за да може официално да ги представлява по дело в България.

Съдът даде заявка, че ще иска да разпитва израелските граждани като свидетели по видеоконферентна връзка, за да може да се спести време и пари на съда. Така, че делото беше пренасрочено за ноември, защото пък през октомври имало само 5 работни дни в Израел заради празници.

От роднините на българския шофьор Мустафа Кьосов се яви само баща му, който каза, че не се е отказала да се надява, че подсъдимите ще бъдат намерени. Те се издирват с червена бюлетина от Интерпол. Преди заседанието съдът докладва, че е изискал информация как върви тяхното издирване от службите. В отговор е получена справка за издирвателните мероприятия, но и също така, че не се знае местонахождението на двамата подсъдими.

Ето какво казаха адвокатите на двете страни по делото:

Калина Тодорова - служебен защитник: Не е толкова трудно, когато се запознаеш с доказателствата имаш становище дали той е невинен или виновен, но нека да оставим да мине цялото дело, както му е реда, нека да разпитат всички свидетели и вие знаете - невинен до доказване на противното.
Владислав Янев - адвокат: Това е един грозен и престъпен акт, който засегна не само израелските граждани, той засегна и български граждани. Беше извършен на територията на нашата страна, която винаги е имала много мирна политика зачитала е правата и интересите на другите народи.
;

Разследването продължи точно 4 години. Обвинителният акт беше внесен тази година на датата, когато се отбелязваше годишнината от атентата. Има 80 тома събрани, има назначени над 100 експертизи, разпитани са 170 свидетели. Подсъдими задочно са Мелиад Фара с австралийско гражданство и Хасан Ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство.

Според прокуратурата те са помогнали на атентатора Махамад Хасан ел Хюсеини да извърши замисления от него атентат като са го улеснили. Според обвинителния акт, извършеното е целяло да създаде смут и страх у населението на България и Израел като е застрашил националната ни сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Двама турски войници загинаха при експлозия на бомба в Югоизточна Турция​
​Двама турски войници загинаха при експлозия на бомба в Югоизточна Турция​
Босненските сърби гласуваха ЗА запазване на датата на националния празник
Босненските сърби гласуваха "ЗА" запазване на датата на националния празник