НОВИНИ

"Спейс Екс" изстрелва експериментален модул за МКС

Частната космическа компания "Спейс Екс" се подготвя да изпрати към Международната космическа станция нов товарен кораб "Дракон". Апаратът ще отнесе на орбиталното съоръжение важен експериментален модул.

bnt avatar logo
от БНТ
08:56, 08.04.2016
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Корабът ще бъде изстрелян утре от космодрума в Кейп Канаверал, щата Флорида с ракета-носител "Фалкън". Програмният мениджър на Международната космическа станция Кърк Шайърман заяви, че мисията е от изключителна важност и няма как да се осъществи без съоръженията на "Спейс Екс".

Кърк Шайърман, програмен мениджър МКС: "Товарният кораб "Дракон" има способността да пренася товар и обратно на Земята. Освен че ще отнесе един от най-усъвършенстваните ни експериментални модули, той ще върне обратно чувствителни научни проби и повредено оборудване от станцията. Това няма как да стане с друг модел товарен кораб."

Въпросният експериментален модул носи кодовото име БИЙМ и представлява надуваема капсула, която може да се използва като хабитат за отглеждане на растения или при необходимост да осигури подслон по време на мисия на друга планета. За момента главното предназначение на модула ще бъде да позволи на астронавтите да се задържат дълго време на ниска орбита, където магнитните полета на Земята са значително по-силни и при продължителен престой водят до неразположения у екипажа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илона Захариева представи в галерията на Майстора изложбата „Срещи“
Илона Захариева представи в галерията на Майстора изложбата „Срещи“
България и Гърция с обща позиция за бежанската криза
България и Гърция с обща позиция за бежанската криза