НОВИНИ

Спиналната мускулна атрофия вече е в списъка на редките заболявания

Спиналната мускулна атрофия вече е в списъка на редките заболявания. Това стана факт със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 10 януари 2019 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

bnt avatar logo
от „Фокус“
16:18, 16.01.2019
Чете се за: 00:35 мин.
Още
спиналната мускулна атрофия вече списъка редките заболявания

Министерството е изпратило писмо до Националната здравноосигурителна каса да реимбурсира лечението на заболяването. За да стане това факт, предстои медикаментът „Nusinersen“ да премине през оценка на здравните технологии и да бъде включен в Позитивния лекарствен списък.

Министър Ананиев днес запозна родители на деца със спинална мускулна атрофия с последните действия, които министерството е предприело по отношение лечението на това заболяване. В момента водещи български лекари са на обучение в Испания как да провеждат лечението на заболяването с Nusinersen. Очакванията са до края на месец февруари и в България да стане възможно практическото прилагане на лекарствения продукт.

;

По отношение на 9-годишния Стефан Радойчев, страдащ от спинална мускулна атрофия, министър Ананиев съобщи, че Център „Фонд за лечение на деца“ днес е превел необходимите средства на болницата в Румъния, за да бъдат поставени първите 4 инжекции на детето. Съгласно договореното, Стефан заминава на 22 януари за поставяне на първата инжекция „Спинраза“.

Министър Ананиев и родителите на деца с мускулна атрофия се уточниха за последващи срещи, за да следят изпълнението на процедурите по реимбурсирането на лекарствения продукт и прилагането на медикамента в България.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18 души загинаха при самоубийствен атентат в северния сирийски град Манбидж
18 души загинаха при самоубийствен атентат в северния сирийски град Манбидж
Работник загина на строителен обект в Пловдив
Работник загина на строителен обект в Пловдив