НОВИНИ

Спира се откриването на нетрадиционни специалности в университетите

Ректорите на висши учебни заведения обявиха своеобразен мораториум върху разрастването на мрежата на висши учебни заведения и разкриването на нови филиали. Позицията им стана известна по време на заседанието на съвета на ректорите в Икономическия университет във Варна в присъствието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Според министър Вълчев индивидуалните стратегии за развитие на университетите са довели до колективна нерационалност на висшето образование.

bnt avatar logo
от БНТ 2 - Варна / БТА
16:15, 21.10.2017
Чете се за: 01:12 мин.
Още

Реформите са наложителни и от гледна точка на профила на специалистите, които се подготвят. За да стане това ще трябва да се спре с разкриването на филиали, които не са необходими, както и да се ограничат специалностите, които са в области нетипични за даден университет.

През следващите години висшите заведения ще имат остър недостиг на преподаватели и трябва да инвестират върху привличането на млади хора, допълни министър Красимир Вълчев.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Всички висши училища разработват до 30 октомври визии за развитието си, които ще съдържат няколко конкретни елемента – единият от тях е къде те виждат профила си, профила си след 15-20 години, в които професионални направления, по кои специалности ще обучават, кои области на висшето образование. Второто е политиките им по отношение на младите преподаватели, третото – политиките им по отношение на развитието. Тези визии ще бъдат обсъдени не толкова и само между министерството и ръководствата на висшите училища, но и между самите висши училища, но и на групи – между техническите висши училища, между висшите училища в Северен-Централен район, дали всички ще обучават по едно професионално направление или ще специализират.

Според министъра е нужно да се акцентира върху обучението на кадри, от които има или се очаква недостиг на пазара на труда. Като такива той посочи инженерите, агрономите, енергетиците, химиците, учителите по математика, физика, информатика. Вълчев допълни, че през 2018 г. студентските стипендии също ще станат инструмент за привличането на младите хора към по-неатрактивните за тях специалности.

;

„Вече се работи по нова наредба, която да регламентира дистанционното обучение“, допълни ректорът на УНСС проф.Стати Статев. По думите му идеята е младежите, които завършват професионални училища, да имат възможност да получават бакалавърска и магистърска степен докато работят. Статев посочи още, че освен за учителските заплати, би следвало да се помисли и за тези на преподавателите в университетите. „Няма как да привличаме млади хора, ако възнагражденията на асистентите са по-ниски от тези на учителите“, обясни Статев.

Ректорът на Икономическия университет във Варна проф.Пламен Илиев допълни, че висшите училища трябва да имат възможност да коригират студентските такси, като размерите им бъдат съобразени с повишението на минималната работна заплата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роза или картоф? Това се пита в Клисура.
Роза или картоф? Това се пита в Клисура.
Григор Димитров ще играе на трети финал в Стокхолм
Григор Димитров ще играе на трети финал в Стокхолм