НОВИНИ

Спират концесията на ски зоната в Банско?

Премиерът Бойко Борисов изрази готовност да прекрати концесията за ски зона Банско, ако не се намери решение и консенсус.Това стана днес по време на правителственото заседание ,на което предвидената точка за разглеждане на доклада относно концесионния договор за ски зона Банско беше отложена.Мотивът на премиера е , че не може да приеме правителството да бъде обвързвано с твърдения, че помага на някой олигарх.От стенограмата на правителственото заседание става ясно , че ще се търси възможност за ново събиране на всички страни и намиране на разумен баланс.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:11, 24.02.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Докладът за преразглеждане на концесионния договор за ски зона Банско засега е изваден от дневния ред от премиера и екоминистъра след среща вчера. Преценили, че има редица неточности, неясноти и съмнения, които трябва да бъдат отстранени. Екоминистърът припомня на министрите, че договорът е подписан през 2001 година и че текстовете му не са прецизни и водят до противоречиви тълкувания.

Ивелина Василева - министър на екологията: "Още тогава има разминавания между текстовата част, между графичната част, има несъответствия с текущото законодателство, всичко това е причина за много спорове".
;

Премиерът категорично се обявява за втори кабинков лифт заради опашките, но казва, че ако подкрепата на кабинета за зимните спортове се обвързва като подкрепа за някой олигарх, не могат да си го позволят. Премиерът дава още време да се намери консенсус без сенки на съмнение. И казва, че ако и този опит не успее - спират концесията, като отново повтаря, че няма да приеме неговият кабинет да бъде обвързван с това, че едва ли не помагал на поредния олигарх:

"Ще организираме такава среща, на която ще поканим представители на гражданското общество и в най-скоро време ще оповестим деня на срещата".

Засега до решението дали да се прекрати концесията или да се преразгледа действащия договор с концесионера Юлен АД. В същото време организациите на хотелиери, ски училищата, представители на местния бизнес в Банско изпратиха открито писмо до премиера, в което се казва, че надеждата им е в него. Призовават го да направи всичко необходимо, за да останат хора в България и настояват да спре обществените поръчки на "зелени" екоорганизации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Атанас Мерджанов: Докладът на Аликс Партнерс за КТБ беше абсолютно ненужен
​Атанас Мерджанов: Докладът на "Аликс Партнерс" за КТБ беше абсолютно ненужен
Отпадъци в парк след полицейска проверка
Отпадъци в парк след полицейска проверка