НОВИНИ

Спират строежа в „Овча купел“, където пропадна кола

Кола падна в изкоп на строеж с част от оградата. По чудо няма пострадали хора. Строителството на обекта е спряно. Според кмета на района причината за инцидента е недобро укрепване на строителния терен и спукан водопровод. Столичният кмет Йорданка Фандъкова сезира Софийската градска прокуратура за строителната авария, а главният архитект на София Здравко Здравков - Камарата на строителите в България.

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:21, 07.09.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Силен трясък събужда жителите на блок 412 в Овча купел. Когато излизат навън, хората виждат свлачище, кола в изкопа на строителен обект и огромен ров, който се пълни с вода, заради прекъснат централен водопровод. Хората в квартала са притеснени, защото обектът се намира на няколко метра от жилището им.

Тодор Сотиров, жител на блок в близост до изкопа: Тук се набиват едни пилони с пневматичен звук адски силно. Целият блок се тресеше.
Мария Господинова, домоуправител: Настояваме за спешно спиране на обекта, за възстановяване на всички щети, за поемане на отговорност от всички лица по веригата.
;

Реакцията не закъсня. След проверка на Дирекцията за национален строителен контрол е установено нарушение - има отклонение от одобрените документи за строеж. Така се стига до издаване на заповед за прекратяване на строежа.

Христина Семерджиева, кмет на район „Овча купел“: Некачествено изпълняване на строителството от страна на строителя на обекта, което е довело до подкопаване на стените и до падане на автомобила вътре в изкопа. Абсолютно безотговорно отношение от страна на изпълнителя и възложителя на този обект.

Според устройствения план от 84-та година на това място трябва да има детска градина. След 91-ва, обаче, теренът от общински става частен и така започнал строежът на девететажен блок. Сега, след спирането му, проектантът и надзорната фирма трябва да представят техническо решение за укрепване и засипване на пропадналия изкоп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиян шофьор се вряза в търговски център в София
Пиян шофьор се вряза в търговски център в София
Преасфалтирането на фаталната пътна отсечка край Своге започна
Преасфалтирането на фаталната пътна отсечка край Своге започна