COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Спокойно премина денят за размисъл преди изборите в Северна Македония

Столицата на Северна Македония Скопие е в очакване на утрешния втори кръг на президентските избори, които трябва да определят петия държавен глава на страната. В надпреварата са Стево Пендаровски, подкрепен от управляващия Социалдемократически съюз на Македония и Гордана Силяновска-Давкова от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.Вижте повече от включването на Костадин Филипов:

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
20:19, 04.05.2019
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Рядко столицата на Република Северна Македония е толкова тиха и спокойна, колкото днес - макар високия залог на утрешния балотаж на президентските избори.

Днешният съботен ден, определен за размисъл преди вота, преминава спокойно, но това е и ден, в който се отбелязва 116-ата годишнина от трагичната гибел на Гоце Делчев.

По този повод представители на българското посолство и много българи поднесоха цветя пред паметника на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“.

Ангел Ангелов - посланик на България в Северна Македония: Това, което очакваме, което очаква България е да се проведат едни честни, демократични и спокойни избори. Успешни избори.
;

Журналистът Виктор Канзуров е един от кората, които с години наред се бори за историческата истина при оценката на делата на героите и събитията.Но и днес той е достатъчно критичен към историографията в Северна Македония, която отрича българската идентичност на Гоце Делчев.

Виктор Канзуров - журналист: Аз се чудя защо българските участници в тази прословута смесена комисия за исторически и образователни въпроси все още са там и допускат разговор за нещо, което е очевиден факт.
;

Драги Каров от Велес също така е скептичен, защото не вижда някаква разлика в позициите на двамата кандидати за президент на страната.

Драги Каров: Ние българите в Македония не очакваме нищо от тези президентски избори.

Утре гласоподавателите в Северна Македония ще определят петия президент на страната след обявяването на нейната независимост преди 28 години.

Единственото притеснение за утрешните избори е избирателната активност. Лимитът е 40/100 от общия избирателен списък.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хорът на църквата в Раковски със специална изненада за папа Франциск
Хорът на църквата в Раковски със специална изненада за папа Франциск
Каракачанов и ген. Боцев поздравиха българските контингенти зад граница за 6 май
Каракачанов и ген. Боцев поздравиха българските контингенти зад граница за 6 май