Споменавайте загиналите, а не нападателя, призова новозеландският премиер

Нова Зеландия подготвя първите погребения на убитите при атаката в Крайстчърч. Премиерът на страната обеща да направи всичко по силите си, за да не позволи нападателят да получи известността, към която се стреми. На извънредно заседание на парламента Джасинда Ардън увери, че стрелецът ще "понесе цялата строгост на закона".

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
преди 11 месеци
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Пет дни след нападението Крайстчърч продължава да живее със скръбта.

Юрген Шусбо, лекар от Крайстчърч: Погледнете лицата им, всички живеят с тази болка.
;

Споменавайте загиналите, а не нападателя, призова премиерката на Нова Зеландия. Обръщението ѝ в парламента започна с поздрав на арабски.

Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия: Очевидно е имал редица причини да извърши тази ужасяваща терористична атака. Една от тях е била да спечели популярност. Мога да ви уверя в едно - че никога няма да ме чуете да произнасям името му.
;

Джасинда Ардърн упрекна социалните мрежи, които излъчваха кървавата атаката. Видеото е било гледано 4000, пъти преди да бъде премахнато.

Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия: Социалните мрежи са издателят, а не просто пощальонът. Те не може да се стремят само към печалба, без да поемат никаква отговорност.

Според ислямските традиции погребенията трябва да се извършат веднага след настъпването на смъртта. Идентифицирането на жертвите, обаче е бавно.

Досега са подготвени документите на 12 от 50-те загинали .

Топ 24
Най-четени