НОВИНИ

Споразумение за прекратяване на военните действия в Сирия

Световните сили се договориха за прекратяване на военните действия в Сирия. На срещата в Мюнхен Групата за подкрепа на Сирия постигна споразумение за спиране на огъня и осигуряването на хуманитарни доставки в цялата страна. Планът трябва да влезе в сила до седмица.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:13, 12.02.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

След маратонски преговори и ожесточени дискусии първите дипломати на световните сили се споразумяха за спиране на военните действия в Сирия. На срещата в Мюнхен участваха външните министри на 17 държави. Основните фигури бяха първите дипломати на Съединените щати, Русия, Саудитска Арабия, Иран и Турция.

Американският държавен секретар Джони Керия обясни, че прекратяването на военните действия се отнася за всички части на Сирия, с изключение на зоните под контрола на терористичните групировки „Ислямска държава" и „Ал Нусра"

Джон Кери, държавен секретар на САЩ: Ние се споразумяхме за спиране на бойните действия в цялата страна, нашата цел е то да започне след седмица. Това е амбициозна цел, но всички са решени да действат възможно най-бързо, за да я постигнем.

Според постигнатото споразумение ще бъде създадена работна група под егидата на ООН, в която ще влизат представители на Русия, Съединените щати, на Дамаск и на опозицонните групи в Сирия.

Сергей Лавров, външен министър на Русия: Както може би знаете, през последните месеци имаше много емоционални дискусии кои са правилните цели, кой удря правилните цели и кой по грешните. Но сега, с това споразумение, работната група ще трябва да определи зони, които са под контрола на Ислямска държава и на Ал Нусра.

Основните опозиционни групи в Сирия приветстваха споразумението.

Експерти, обаче, не изключват в някои райони военните действия да продължат, но поне няма да се използва тежко въоръжение. Първата крачка към изпълнението на споразумението е до дни да бъде изпратена хуманитарна помощ за обсадените райони в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци между протестиращите и полицията в Атина
Сблъсъци между протестиращите и полицията в Атина
Лек автомобил се е врязал в оградата на столично училище
Лек автомобил се е врязал в оградата на столично училище