НОВИНИ

Според руски военен в Сирия е открита химическа лаборатория на бунтовниците

Руски военни са открили в сирийския град Дума лаборатория на бунтовниците, в която се е произвеждало химическо оръжие и са се съхранявали компоненти за неговото производство. Това заяви днес по телевизионния канал „Россия 24“ Алексей Родионов от руска бойна част по химическа защита в Сирия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
22:22, 17.04.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света
руски военен сирия открита химическа лаборатория бунтовниците

По думите му са били намерени веществата тиодигликол и диетаноламин, необходими за производство на серен и азотен иприт. "Освен това в склада бе открит контейнер с хлор, аналогичен на използвания от бунтовниците за постановката на режисирания фейков сюжет", каза руснакът, цитиран от ТАСС.

Сирийски активисти обвиниха правителството в Дамаск, че неговата армия е извършила на 7 април химическа атака срещу контролирания тогава от бунтовници град Дума, в която според тях са загинали над 40 човека, включително деца. Това предизвика ракетни удари на Великобритания, САЩ и Франция миналата събота срещу военни обекти в Сирия.

Първоначално Москва твърдеше, че не е имало никакво нападение с химическо оръжие в Дума, а после обвини бунтовниците, че това е тяхна провокация, извършена с британска помощ, което Лондон отрече, припомни Ройтерс.

ТАСС цитира днешно изявление на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, в което тя призовава "западните страни, участвали в нелегитимния обстрел срещу Сирия" да престанат да манипулират общественото мнение и да се намесват в работата на експертите от Организацията за забрана на химически оръжия, пратени в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саудитска Арабия изрази готовност да изпрати войски в Сирия
Саудитска Арабия изрази готовност да изпрати войски в Сирия
В „Референдум“: Какво да се направи, за да намалеят пътните инциденти?
В „Референдум“: Какво да се направи, за да намалеят пътните инциденти?