НОВИНИ

​Спорен филм за катастрофата край Смоленск​

Във Варшава се състоя премиера на спорен филм за самолетната катастрафа край Смоленск през 2010 година, в която загинаха полският президент Лех Качински и още 95 души. Филмът подкрепя конспиративна теория за случилото се. Режисьорът Антони Краузе се опира на експерти, според които на борда е имало експлозия преди катастрофата. Официалните разследвания на Полша и Русия заключават, че причина за трагедията са пилотски грешки и лошите метеорологични условия.

bnt avatar logo
от БТА
19:08, 06.09.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света
​спорен филм катастрофата смоленск​

Партията на Качински "Право и справедливост", обаче, настояваше, че става дума за убийство, инспирирано от Кремъл като наказание за подкрепата й за Грузия по време на въоръжения конфликт с Русия - обвинения, които Москва категорично отхвърля.

Сред гостите на премиерата, закрита за журналисти, бяха президентът Анджей Дуда, премиерката Беата Шидло и бившият премиер и лидер на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, брат-близнак на загиналия президент Лех Качински.

Официалната премиера на филма "Смоленск", снимките за който започнаха през 2013 г., е на 9 септември, предаде ТАСС.

Режисьорът Антони Краузе, цитиран от АП, заяви, че филмът му е "протест срещу манипулациите с истината".

"От самото начало имаше лъжи. Все още не е ясно защо самолетът, който би трябвало да се пренасочи към друго летище за кацане, вместо това се е разбил на хиляди парченча", каза Краузе.

По думите му работата си той се е опирал на "истински експерти". Филмът е базиран на заключенията на партийна комисия, чиито експерти твърдят, че е имало експлозия преди катастрофата, отбелязва АП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Храмът “Свети Тодор Стратилат“ се руши
Храмът “Свети Тодор Стратилат“ се руши
Позабравените факти за Съединението
Позабравените факти за Съединението