НОВИНИ

Изслушват в ЕП спорни кандидати за еврокомисари

В Европейския парламент продължават изслушванията на кандидатите за еврокомисари. Ще бъдат ли одобрени те или ще се стигне до повторно изслушване - вижте повече подробности по темата от Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:34, 02.10.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

До миналата седмица прокуратурата в Белгия проверяваше бившия външен министър и настоящ кандидат за комисар Дидие Рейндърс по обвинения в корупцията. Проверката беше прекратена поради липса на доказателства, но моментално беше подадена нова жалба срещу него, свързана със заплахи за убийство.

Рейндърс, който ще отговаря за върховенството на закона, правосъдието и защитата на потребителите, започна своето изложение в Европарламента с тези случаи.

Дидие Рейндърс - кандидат за еврокомисар на Белгия: Сериозните обвинения срещу мен идват от човек, който се опитва да накърни репутацията ми. Той публично е казал, че иска да ми попречи да стана комисар.

Рейндърс успя за убеди евродепутатите и получи подкрепата на две трети от тях. Далеч не толкова убедителна беше френската кандидатка Силви Гулар, срещу която се води разследване за фиктивно наемане на сътрудници, докато е била евродепутат. "Чиста съм" бяха първите й думи през евродепутатите, но одобрението й остава под въпрос.

Вчера неубедително се представи и полският кандидат Януш Войчеховски, който трябва да отговаря за земеделие. Депутатите отказаха да го одобрят и вероятно ще трябва бъде изслушан втори път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предложенията на Лондон за сделката с Брюксел
Предложенията на Лондон за сделката с Брюксел
ДАНС разследва длъжностно престъпление в ДАИ - Пловдив
ДАНС разследва длъжностно престъпление в ДАИ - Пловдив