НОВИНИ

Спорове около църква-музей в Санкт Петербург

Бурни протести, обществени дискусии и дори скандали в Русия предизвика решението най-големият православен храм в Петербург - Исакиевската катедрала, да бъде върната в собственост на Руската православна църква. От 90-те години гранитната катедрала е музей и е сред трите най-посещавани в Русия. Наричана осмото чудо на света, тя е обект под защитата на ЮНЕСКО. Някои я смятат и за масонски символ.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
08:51, 28.01.2017
Чете се за: 01:02 мин.
По света

100 години след Октомврийската революция, Петербург сякаш е на прага на нова. Но този път сблъсъкът е с православната църква. След като властите решиха да й върнат Исакиевската катедрала, площадът пред храма се пълни с протестиращи.

Борис Вишневски, депутат от Петербург: Сега храмът е музей, но въпреки това в него има и по две църковни служби на ден. Ако катедралата бъде предадена на църквата, ще се парализира работата на музея, градът ще трябва да поеме всички разходи , а църквата само ще получава приходи.

Има и опасения, че димът от свещите би повредил историческите ценности в храма, а броят на посетителите от други вероизповедания ще намалее. Църквата настоява, че службите в храма трябва да са на първо място.

Архиеписком Александър Пелин, Петербургска епархия: Епохата на гражданската война свърши, а някои иска да я възобнови. Трябва да говорим за мир, за това, че е време заедно да отидем в храма и да се молим.

Исакиевската катедрала е построена преди 160 години от френски архитект. Един от символите на Петербург, тя впечатлява с фасадата си и с интериор, изпъстрен с полускъпоценни камъни и мозайки. След революцията църквата е разграбена. Службите в нея са възобновени преди 27 години, но тя остана и като музей - единственият, който сега не се издържа от държавния бюджет, а от приходите от билети - повече от 6 млн. евро годишно.

Николай Буров, директор на музея "Исакиевска катедрала": Не съм уверен, че на новия собственик ще му стигнат силите и професионализма да поддържа храма. Музеят има такива сили.

Полемиката стигна до Москва със скандал - познатият и от репортажите на БНТ с крайните си изказвания за България зам.-председател на Думата Пьотр Толстой беше обвинен в антисемитизъм и в търсене на врагове, защото намекна, че протестиращите са потомци на евреи, громили руски храмове. Спорът показа и противоречията около връзките на църква и държава в Русия. Така или иначе властите в родния на президента Путин град не смятат да отменят решението си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собствен стил елегантност
Собствен стил елегантност
Почина Джон Хърт
Почина Джон Хърт