НОВИНИ

Спорове в парламента на тема здравеопазване

От ляво отправиха питане към здравния министър за лечебните заведения за болнична помощ.

bnt avatar logo
от БНТ
10:56, 09.06.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Мнозинството отхвърли предложенията на БСП, в срок от 3 месеца да бъде представена реална стратегия за развитие на държавните и общински болници. Както и до края на годината да бъде готова новата здравна карта. По предложение на ГЕРБ, парламентът реши здравният министър два пъти годишно да представя на ресорната парламентарна комисия доклад за финансовото състояние на държавните и общински болници.

Както и до края на годината да представи информация за готовността за въвеждане на единни стандарти за тяхното управление. От най-голямата партия подкрепиха и предложението на ДПС до края на 2018 г. да бъде изградена система за електронно здравеопазване, както и да бъде подготвена концепция за обезпечаване на здравната система с необходимите медицински кадри. От ДПС отбелязаха, че дълговете на лечебните заведения отдавна са преминали психологическата бариера от 500 милиона лева. БСП и ГЕРБ отново влязоха в политически сблъсък.

Драгомир Стойнев - заместник-председател на парламентарната група на БСП: "Обяснете на българските граждани защо наистина се влошават услугите, защо общински и областни болници са принудени едвам да оцеляват и де факто вървят към закриване. Къде отидоха тези два милиарда лева, които вие откраднахте - ГЕРБ, които откраднахте по времето на кабинета на Борисов1".
Даниела Дариткова - ГЕРБ: "Наистина има болници в тежко състояние, но пък аз представлявам област, в която болницата е в добро финансово състояние, което се дължи на добро мениджърско управление и контролът, който се упражнява върху нея, затова имаме различни ситуации, аз знам, че истинският комунист е готов всичко да подели, даже и греха, Оскар Уайлд го е казал".
Антон Кутев - заместник-председател на ПГ на БСП: "Колкото пъти намесите "комунистите", толкова пъти ще се обаждам. Онези комунисти имаха безплатно здравеопазване, а вие съдирате по 5 кожи от сегашните хора".
Даниела Дариткова - ГЕРБ: "Не се намираме в революционна ситуация, революционният план не ви е полезен, от това няма да произтекат промени на ситуацията в страната, управлението е стабилно, ние ще търсим добрите решенията за българското здравеопазване и аз апелирам наистина разумните хора да ни подкрепят".
Хасан Адемов - ДПС: "Първо нормативен хаос, няма медицински стандарти, отменени по различни причини, няма национална здравна карта, отменена от ВАС, второ финансов колапс, колегите преди мен казаха за какво става въпрос, трето - липса на доверие в системата".
Николай Петров - министър на здравеопазването: "Говорим само за дългове на общински, държавни и университетски болници, но не и на частни болници, какво означава това - че моделът на управление при частните болници е добър и ефективен, значи трябва да се поучим от този модел".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обучение на доброволци за работа при бедствия и аварии в Кресненското дефиле
Обучение на доброволци за работа при бедствия и аварии в Кресненското дефиле
Край на делото срещу Роман Полански
Край на делото срещу Роман Полански