НОВИНИ

​Спортна площадка за 200 000 лева изграждат в бежанския център в Харманли

Спортна и детска площадки за около 200 000 лева се изграждат в Бежанския център в Харманли. Парите са осигурени от европейския фонд “Убежище, миграция и интеграция”. В същото време лагерът е полупразен и в момента там са настанени едва 260 мигранти при капацитет от близо 3 000 души.

bnt avatar logo
от Ваня Петкова
06:59, 22.07.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

130 00 лева европейски средства ще бъдат вложени в строителството на спортната площадка. Предстои обявяване на обществена поръчка и за детското съоръжение. Очаква се да бъдат готови през октомври. Идеята е така да се запълни сводобното време на настанените бежанци, които са намалели наполовина в сравнение с миналата година. Повечето от мигрантите напускат лагера малко след регистрацията си.

Йордан Малинов, директор на Регистрационно-приемателен център Харманли: Някои напускат без разрешение почти на същия ден, различно, някои седмица – някои след няколко дни. В тази ситуация след като минат 72-то часа според закона и сме установили, че лицето не пребивава на територията на центъра, ние уведомяваме органите на МВР и миграция.

Част от тях биват открити и върнати в лагера, но много никога повече не се връщат.

Д-р Уалид Алджадери, бежанец от Ирак: Тези съоръжения не са толкова необходими за хората тук, те нямат намерение да остават в България. Семействата по-скоро искат да отидат в германия. Аз съм убеден, че хората от Сирия и Ирак не им харесва в тази държава.

В момента в бежанските центрове у нас са настанени 1 200 души. Други 550 чужденци, които са в производство за международна закрила, са предимно в София. През последния месец притокът е леко е нарастнал

Кирчо Киров, зам.председател на Държавната агенция за бежанци: При всички положения това завишаване се дължи на общите процеси, които се случват в рамките на Балканите.

Според Киров още е рано да се правят категорични прогнози дали нелегалните мигранти от Турция към България ще се увеличат. Страната ни очаква да започне изпълнението на договора за реадмисия между Европейската комисия и Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​С нови открития започна археологическото лято в Сандански​
​С нови открития започна археологическото лято в Сандански​
Уникални находки откриха археолози при разкопки на крепостта Мисионис
Уникални находки откриха археолози при разкопки на крепостта "Мисионис"